skip to Main Content
Illustrasjonsfoto

Landbruk på blå blå resept

Regjeringen har lagt fram en ny stortingsmelding om landbrukspolitikken, «Endring og utvikling». Deres framlegg er at det nå bare skal være ett mål for norsk landbruk, kostnadseffektiv matproduksjon.

Fram til nå har det vært fire mål for norsk landbruk: matsikkerhet, landbruk over hele landet, verdiskaping og bærekraftig landbruk. De har tatt utgangspunkt i at norsk landbruksproduksjon er spredt over hele landet og er preget av store variasjoner i bruksstruktur og produksjonsforhold. Sentrale element i landbrukspolitikken har vært å kompensere for disse forskjellene med ulike differensierte tilskuddsordninger, målpriser og markedsordninger som kan balansere produksjonen etter behov, sterke, åpne landbrukssamvirker med hente- og leveringsplikt, kanalisering av produksjonen, og et tollvern som gjør at norsk matproduksjon kan konkurrere med importert mat.

Regjeringens landbruksmelding er landbrukspolitikk etter blå-blå resept. Den samme resepten har vi sett i de siste landbruksoppgjørene. I 2016 ble det lagt ned over to gårder hver dag, og inntekten til de som driver de minste gårdene, under 50 dekar, går ned. Om landbruksmeldingen blir vedtatt, vil denne utviklingen gå raskere. Det blir mer konkurranse og markedsorientering, mindre makt til landbrukssamvirkene, og vi får en sentralisering av matproduksjonen. Konsekvensen er færre og større bruk. Det truer sysselsetting i distriktene, ikke bare i landbruket, men også i næringsmiddelindustrien. Det truer også det biologiske mangfoldet. Kraftfor er mer kostnadseffektivt enn beiting, og mer av det artsrike kulturlandskapet vil bli liggende brakk.

I første omgang vil regjeringen ta ut egg, korn og geitemelk fra markedsordningene, men videreføre disse for kumelk og kjøtt. Dette betyr blant annet at ingen lenger har plikt til å hente og omsette melken til geiteprodusentene. Regulerte markeder og avtalte priser strider mot liberalistisk ideologi og logikk, så dette er bare starten. Regjeringens mål er å frikoble landbruket fra markedsregulering.

Rødt Aust-Agder mener at markedsordningene er blant de viktigste redskapene i landbrukspolitikken. Her har vi virkemidler for å balansere produksjonen etter behov. Ved å overlate dette til markedet vil vi få store prisvariasjoner som gjør det vanskelig å overleve som bonde. Særlig vil distriktslandbruket være utsatt. Derfor er markedsordninger og målpriser helt sentrale element i landbrukspolitikken. En næring som investerer i generasjonsperspektiv, trenger langsiktige og forutsigbare rammevilkår.

Regjeringen vil redusere tallet på melkekvoteregioner fra 18 til 10. Med 18 regioner har en klart å holde på melkeproduksjonen i alle fylker. Med regjeringens forslag vil dette rakne og vi vil få en kraftig sentralisering av melkeproduksjonen. Rødt Aust-Agder mener at melkekvoteregionene må være slik at melkeproduksjonen i hovedsak ligger i de områdene som bare kan produsere gress, slik at de beste jordbruksområda kan brukes til korn- og grønsakproduksjon. Landbrukspolitikken må utformes slik at det blir lønnsomt å utnytte gressarealene i hele landet.

Regjeringen foreslår også å fjerne tilskuddsordningen til ferie og fritid for bøndene, og i stedet legge dette som et pristilskudd pr. produserte enhet. Som mange av de andre forslagene i meldingen, vil dette medføre å ta fra de små og gi til de større produsentene. Dette forslaget vil også svekke avløserlagene rundt om i landet ved å gjøre det vanskeligere for bøndene å få vikar ved sykdom, noe som igjen kan medføre dyrevelferdsmessige problemer.

Kanskje det viktigste i landbruksmeldingen er det som det ikke står noe om. Norsk matproduksjon og norsk næringsmiddelindustri er helt avhengig av et tollvern for landbruket. Både Høyre og Fr.p. har som mål å redusere tollvernet for norsk landbruksproduksjon, og landbruksmeldingen sier ikke noe om et tollvern som kan sikre en større norsk matproduksjon på norske ressurser. Tvert imot legger meldingen opp til en politikk som vil føre til en økt import av mat og fôrråvarer.

Landbruksmeldingen «Endring og utvikling» skal behandles i Stortinget før jordbruksforhandlingene til våren. Den nye landbrukspolitikken skal så legges til grunn i jordbruksforhandlingene og får derfor store konsekvenser for norsk matproduksjon. Rødt Aust-Agder vil arbeide mot regjeringens framlegg og for et variert og bærekraftig landbruk i hele landet. Norsk matproduksjon må ikke settes i spill med liberalistisk ideologi.

Jonny Ingebrigtsen,
Førstekandidat for Rødt Aust-Agder

Back To Top