fbpx
skip to Main Content
Søgne IL er en av klubbene som er med og arrangerer årets NM i friidrett, sier Jon Besse Fjeld og Kristen Fløgstad.

Søgne IL med og arrangerer NM i friidrett

Søgne IL er godt i gang med arrangementsforberedelsen til friidretts-NM 13.-15. august.

– Det kan bli et alle tiders mesterskap. OL avsluttes uken før NM går av stabelen. Og ettersom vi vet at utøverne svært gjerne vil delta i NM, kan det bli et NM hvor flere medaljevinnere fra OL stiller start, forteller Jon Besse Fjeld og Kristen Fløgstad fra Søgne IL. Fløgstad, tidligere lengde- og trestegutøver, var den som i flere tiår hadde norgesrekorden i lengde.

I jubileenes tegn
Det blir et NM i jubileenes tegn. Kristiansand Idrettsforening, KIF, feirer i år klubbens 100-årsjubileum. Norges Friidrettsforbund passerer 125 år i mai, og det er også verd å merke seg at Kristiansand arrangerte det første offisielle mesterskapet i friidrett i 1897, altså året etter at forbundet ble stiftet. Neste gang et norsk hovedmesterskap i friidrett ble arrangert i Sørlandets hovedstad, var i 1970. Det blir også et spesielt mesterskap for Kristen Fløgstad. Fløgstad som har bodd i Søgne i mange år, tok NM-medalje i 1970, og skal 51 år senere være øvelsesleder under årets NM når trestegøvelsen skal gjennomføres.

Mange gode minner
Også Jon Besse Fjeld fra Søgne har gode minner fra friidretts-NM.
– Jeg løp hekk i 1970, i en alder av 20 år, men ble slått ut forsøket, og det var Kristen som vant, humrer Jon Besse Fjeld. Der Kristen Fløgstad blir øvelsesleder for tresteg, er Jon Besse Fjeld aktivt med i arrangementskomiteen. De forteller de ser frem til årets mesterskap med forventning.
– Det kan bli et veldig høyt nivå på årets NM. Utøverne har gjennom lang tid trent for å sikre at de har toppformen inne til OL. Ettersom OL er ferdig søndag 8. august, og NM arrangeres fem dager senere, vil det komme et kobbel av topp motiverte utøvere som har storformen inne, tror Jon Besse Fjeld.

Rekordinnehaver i 46 år!
– Det kan bli et artig mesterskap når utøvere som Amalie Iuell, Ingebrigtsen-brødrene, Karsten Warholm og andre skal stille til start i sine øvelser, sier Kristen Fløgstad.
I 1972 satte han norgesrekord i lengde med imponerende 8,02. Rekorden har gjennom årene stått seg, selv om det ikke har manglet på mange gode forsøk. Det var først 17. august 2019 at rekorden røk, da Ingar Kiplesund fra Trondheim satte ny rekord med 8,10 meter under et stevne i Spania. Han slettet dermed rekorden som Fløgstad hadde innehatt i 46 år!

Et artig lite poeng i den forbindelse: Det var Ingar Kiplesunds bestefar som Kristen Fløgstad slo i lengdefinalen i 1972.

Mange deltakere fra Søgne
Kristen Fløgstad markerte seg også tungt i tresteg, og hvor hans personlige rekord på 16,44 stod i mange år.
Det blir mange deltakere fra Søgne under årets mesterskap. Funksjonærene som må til for gjennomføringen av trestegkonkurransen er fra Søgne. Det samme er dem som tar imot utøvernes overtrekkdresser før de skal gjennomføre øvelsen, og som har ansvaret for denne frem til utøveren er ferdig med gjennomføringen.

– NM blir direktesendt på NRK1, så det kan nok bli mange søgninger som blir å se i fjernsynsruten under mesterskap, tror Jon Besse Fjeld.

En publikumssuksess
Alt ligger til rette for at også årets friidretts-NM kan bli en publikumssuksess.

– Dersom vaksineringen er kommet langt og myndighetene har funnet at de strenge smittevernreglene kan lempes på slik at det blir mulig for publikum å komme, kan dette bli noen artige idrettsdager i Kristiansand, sier Jon Besse Fjeld.

Erfaringen fra tidligere tilsier at rundt en 400 deltakere vil stille til start. Da Vebjørn Rodal stilte til start under NM i Kristiansand i 1996, var det 10.000 tilskuere til stede på Kristiansand stadion da Rodal vant sin 800 meter, samme året som Rodal vant 800 meteren i OL.

– Det finnes ikke noe større nasjonalt idrettsstevne enn dette, opplyser Jon Besse Fjeld.

Back To Top