fbpx
skip to Main Content
ÅRETS SALAT: Denne er god nok til å lages mange ganger i sommer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sommersalaten 2020

Ikke fan av kaninfôr? Lag en salat full av smak og kalorier!

 

Det umiddelbare behovet for grillmat, gjerne akkompagnert av pils i hagen eller parken, er blitt forløst. Hva nå? Jo, salat! Selv starter jeg gjerne å komponere «sommerens salat» hvert år på denne tiden.

Ofte får jeg hang-up på årets versjon. Ett år var det en cæsar-aktig variant med fjordreker, ett annet år en noe mer robust rett av helbakt blomkål som ble kuttet opp og servert med masse god norsk ost. Årets salat ligger an til å bli en søtere variant, servert med salt blåmuggost og mandler. Smaksprofilen er småklassisk, kanskje ikke så veldig barnevennlig, men retten funker til gjengjeld veldig godt som snacks for voksne på sene sommerkvelder.

Pære bruker jeg sjelden, men denne frukten er jo utrolig god – noe jeg blir minnet om hver gang jeg husker å bruke den. Har du veldig modne og søte pærer, kan du høvle dem rå til salaten. Eventuelt kan du kutte pæren i fire og fjerne kjernen, før du pensler bitene med et tynt lag olivenolje og griller dem hardt og raskt over trekull. Når du gir pærene markante, karamelliserte grillstriper og lett røykpreg fra kullet, løfter du smaken av sommer enda et hakk.

Jeg er generelt ganske dårlig på å lage salater som oppfyller forestillingen om «salat» som noe sunt, grønt, rått og kalorifattig – eller det de hardbarkede carnivorene gjerne kaller kaninfôr. I stedet dynger jeg på med godsaker – majones, olivenolje, krutonger, masse ost, bacon, stekt kyllingskinn, bløtkokte egg … Jeg tror faktisk at jeg evner å dytte mer kalorier inn i en «salat» enn i de fleste andre middager vi lager hjemme. Min eneste unnskyldning er at det blir himla godt.

 

Salat med karamellisert pære, mandler og blåmuggost

Ingredienser
(2 personer)

1 pære
2 ss sukker
2 ss smør
2 ss søt vineddik eller epleeddik
10 reddiker
1 bunt krispisalat eller annen god grønn salat
100 g friterte, salte mandler
150 g blåmuggost
0,5 dl rømme
litt fløte til dressing
salt

 

DRESSING: Hvis du har den hjemmelagde dressingen på en flaske, blir det lettere å fordele den pent. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HARMONISK PAR: Pære og blåmuggost er en klassisk kombinasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÆRER: Grilling eller steking gjør den gode frukten enda bedre, særlig hvis den ikke er helt moden nok. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 

 

Sorry. No data so far.

Back To Top