fbpx
skip to Main Content
Kjell Are Janz som driver Digg, Mats Olsen som driver Billigo, Jørn Marucas som driver Hånes Bruktbutikk, Satlind Rama fra Sykkelguttane, og Lotte fra Ragnhilds Frisører, forteller om økt kundetilstrømning.

Liv og røre på Hånes senter

Det var fanfarer og mange hurrarop da Hånes senter i 1984 kunne åpne dørene for publikum.

På Hånes, Søm og i Randesund var det på få år blitt bygget mange nye boliger, med åpningen fikk befolkningen på Hånes, Hamresanden, Søm, Randesund og Tveit sitt eget handelssenter. Utviklingen var god. Mange av butikkdriverne hadde godt med kunder. Det var liv og røre med lensmannskontor, Hånes Lefsebakeri, apotek, videokiosk, spisesteder og helsestasjon. Kiwi Hånes ble nærbutikken for svært mange.

Senteret ble solgt i 2016
Med Sørlandssenteret sitt store inntog på 1990-tallet, gikk det med Hånes senter som med mange små sentra. Kundene forsvant. Butikklokalene begynte å stå tomme. Mange forsøk er med vekslende hell i årene som fulgte blitt gjort for å skape nytt liv i senteret. Det er i dag bare Hånes Lefsebakeri og Kiwi Hånes som har hatt sammenhengende drift siden starten.
I 2016 ble storparten av senteret solgt til Eivind Sandvik, han ønsket å få bort pappen i vinduene og satset på utleie til småbutikker som Sandvik mente ville ha livets rett. Trenden snudde. I januar 2018 overtok han også driften av senteret, sammen med Roger Mortensen drifter de i dag dette lille handlesenteret med en helt ny entusiasme.

Mye liv og røre
Hånes senter er blitt et senter med mye liv og røre, og mer skal det bli – vi gir oss ikke før alle øst for Varoddbroa har besøkt oss minst en gang, smiler Roger Mortensen som i år har kjøpt enda mer julebelysning – dette setter kunden pris på forteller Mortensen – like blid.

– Jeg hadde definitivt ingen planer om å kjøpe Hånes senter, men diverse forhold gjorde at jeg likevel valgte å kjøpe, sier Eivind Sandvik.

– Når det først var gjort måtte vi jo gjøre noe ut av det – bort med pappen var første mål. Det var bare å hive seg på pedalene. Det har vært utrolig moro å gå i gang med dette. Litt oppussing er gjort, mer skal gjøres når vi får råd, det MÅ bare til.

Mange positive leietakere
– Vi har fått mange nye positive leietakere med på laget. Der det før var papp foran vinduene og tomme lokaler, er det nå aktivitet. Vi ser at Hånesbeboerne har fått øynene opp for hva som er i ferd med å skje. De som har satset og etablert seg får økt kundegrunnlag, forteller driftsleder Roger Mortensen med stor entusiasme.
– Timingen kunne ikke vært bedre. Det er en klar trend på at forbrukerne ønsker å handle i mindre butikker som satser på sin egenart med høy kvalitet i hva som selges, og god personlig service. Så der har det vært en positiv match for Hånes senter sin del. Her kan beboerne treffe naboen, og vi ser at Hånes senter er blitt en plass å samles og møtes for de som sokner til Hånes senter, sier han.

En samlingsplass
– Det har bare vært så gøy å gå i gang. Hånes senter er for andre gang i ferd med å bli en samlingsplass for befolkningen på Hånes. Hånes senter har gått fra å være et bakgårdssenter til å bli et levende senter, lite, men hyggelig. Vi har oppnådd mye, men det er mye som gjenstår før vi er der vi ønsker å være. Så erfarer vi det som «ofte skjer når noe skjer», at aktivitet avler aktivitet, sier Sandvik.

– Vi ønsker å få det bedre og finere på alle måter, og det vi sammen har fått til frem til nå er den beste motivasjonen vi kan ha i arbeidet med å utvikle Hånes senter videre, fremholder Sandvik.
Og at økt aktivitet gir gode ringvirkninger, kan Lotte fra Raghilds Frisører fortelle om:

– Vi har måttet utvide med flere frisører fordi pågangen var så stor, sier hun.

«Vi heier på dere»
De som har etablert butikk, opplever at kundene strømmer til. Butikkene driver med overskudd, og omkvedet er entydig: «Vi heier på dere, og vi vil bruke dere».
– Kan du tenke deg en bedre tilbakemelding å få enn nettopp det, spør Sandvik. Eivind Sandvik forsøker å støtte de av leietakerne som trenger det, spesielt i oppstartsfasen, i disse dager koser han seg med litt dugnad på Hånes Bistro.

– Hånes Bistro akkurat nå er jo et eventyr i seg selv takket være Reza og ektefellen Tereze som driver spisestedet. De kommer opprinnelig fra Afghanistan, og Reza var svært ivrig på å sette i gang. Reza har i 11 år jobbet som kokk på Jonas B. Gundersen i Drammen, men ville etablere seg i Kristiansand der han har gode venner. Han valgte å si opp en sikker jobb for å realisere sin egen drøm.

Engasjement til inspirasjon
– «Etter fire timers «jobbintervju» hvor vi forsøkte å skremme Reza med alle utfordringene han ville møte, hvor enormt mye jobb det ville bli, var han like ivrig. Et slikt engasjement blir en jo inspirert av, derfor hjelper jeg dem noen få timer i uka, noe jeg vil fortsette med helt frem til de går i pluss. Reza og Tereze er allerede på svært god vei, kundene er veldig godt fornøyd, så dette vil de to få til, forteller en imponert Sandvik.

– Det er inspirerende å holde på her på Hånes hvor det bor mange bra mennesker som jeg etter hvert blir kjent med. Det å være medspiller på et lag som sammen gjør at de som driver kan få til det de har satt seg fore, hvor de kan få realisert sine drømmer, det er mye verd, kan egentlig ikke måles i kroner og øre, mener Sandvik.

 

På få år har Hånes senter gått fra å være et slitent senter med lite aktivitet, til et senter som fylles opp med små personlige butikker.
– Jeg har kunder fra Hånes og Kristiansand, Tømmerstø og Grimstad, Søgne og Lillesand. Vi samarbeider med leverandører som tilbyr godteri som ingen andre har, blant annet amerikanske godteri og populært godteri som ofte var å finne for noen år tilbake.
– Hos oss kan kundene finne alt fra klær og interiør, til smykker og mye annet, sier Mats Olsen i Billigo, og som navnet indikerer – her er det billig som gjelder!
– Vi selger alt fra herresykkel, damesykkel, barnesykler og alt innen elektriske sykler. Vi tar også service på alle type sykkelmerker og EL-Sykkelmerker, sier Satlind Rama ved Sykkelguttane.
Back To Top