
Skogsidyll med krigsminne
Ukens vandring:
Denne gangen legger vi turen til idylliske Heietjønn på Sandnesheia i Tveit. På veien dit passerer vi et tysk flyvrak fra krigen.
Tveit byr på mange flotte turområder, og takket være flott innsats fra turløypegruppa i Tveit Idrettslag er de nå lett tilgjengelig på godt merka stier. De er det mange av, og ofte går det flere veier til samme mål. Da er det greit at løypegjengen har satt opp skilt med oversiktskart merka med rødt punkt «Her står du» i de fleste stikryss. Faren for å gå seg bort er minimal.
Vår tur starter fra Solsletta i Tveit. Det er god parkering ved idrettsanlegget, og stien, som er markert med skilt, starter ved det gule klubbhuset. Stien går først langsmed fotballbanen, før den svinger opp i Egerheia (se kart). Snart får vi valget, vi kan gå ned til Tveitevannet og følge ei løype langs dette, men vi velger å gå opp Bordalen og videre til Daleflyene som er den vestligste av flere løyper oppe på heia. Det er langs denne stien vi kommer til flyvraket, eller rettere sagt, restene av flyet.
Vrakrester ved stien
Da det styrtet 23 september 1944 ble vrakrestene spredt over et stort område, og noe havnet like ved stien til Heietjønn. Et informasjonsskilt er satt opp som forteller historien. Det var et stort bombefly av typen JU 88 D-1 som styrtet etter først å ha sneiet tretoppene. Alle fire besetningsmedlemmene omkom. De første dagene var det ikke satt ut vakt ved vraket, og folk i Tveit kom og forsynte seg med suvenirer og sjokolade, kan vi lese.
Fra flyvraket er det ikke lange biten opp til Heietjønn som altså er målet for turen. Her har idrettslaget lagt ut turbok så husk å skrive deg inn. Tjønna ligger 225 meter over havet og er en vakker idyll, et ideelt sted for en rast. For de som vil gå litt lenger er det mulig å følge stien videre opp på heia der den gjør en runde. Her er det ikke merka.
Hula til Mestertyven
Ned igjen velger vi å følge stien gjennom Store Guridalen til Guritjønn, nok en idyll i området. Turbok er lagt ut også her. Videre nedover passeres Ole Høilands hule, også den merka med skilt. Mestertyven som levde fra 1797-1848 gjorde en periode tjeneste hos soknepresten i Tveit. Siden levde han som omstreifer og var ettersøkt etter en rekke innbrudd og spektakulære rømninger. Ett av tilholdsstedene skal altså ha vært hula langs stien.
Vel nede på Solsletta er det bare en kort spasertur tilbake til der vi parkerte bilen. Turen som er beskrevet er på om lag seks kilometer totalt. Idrettslaget har, sammen med OK Sør, gitt ut et flott og informativt kart over de mange turområdene i Tveit med løypebeskrivelse og dessuten et vell av interessante opplysninger om kultur og historie i området. Anbefales!



Sorry. No data so far.