fbpx
skip to Main Content
Mats
VURDERT: Mats Engkvist fra Risør har gitt ut en ny single som vi har vurdert. Foto: Presse.

Musikknytt november

Vi tar en lytt på den nyeste norske musikken, og vier litt ekstra oppmerksomhet til artister og band fra regionen.

 

Twisted Artistics med Charlotte Wold og Moo Latte

Ready
RAP -SINGLE
Utgitt 20. november

Twisted Artistics fra Kristiansand er ute med en ny old-school rap-låt med tilsynelatende ekte instrumenter og vi digger flowen på denne. Det er ikke rart, Twisted begynner etter hvert å bli en veteran i rap-gamet og har en stemme som låter autoritær og sikker.
Musikken og budskapet er oppløftende og fengende, og fortjener å bli spilt på radio.
Engelsken til Twisted er dessuten forfriskende fri for kraftig norsk-aksent, hvilket gjør vibe´n mer autentisk.

Oscar A

Ingen som deg (akustisk)
POP – SINGLE
Utgitt 27. november

Stemmen til denne UiA-studenten kom mer til sin rett i studioversjonen av denne singelen som ble sluppet tidligere. I denne akustiske versjonen fremstår stemmen litt flat, og spenningen mellom Oscar og gjesteartisten i studioversjonen, Maria Petra, savnes. Den bidro med dynamikk og variasjon. Sjekk ut studioversjonen først. Den er magisk – fordi den føles nærere, mye på grunn av den tørre klangen.

Oscar skal ha all honnør for å ha skrevet ei låt hvor tekst og melodi bærer hele låta alene. Instrumenteringa og arrangementet er spartansk på både den akustiske og studioversjonen, men det er ikke behov for noe mer. Fraseringene er akkurat rytmiske nok til at denne balladen ikke lyder utdatert, og sangen er fengende som bare juling.

KREAM

Thinking About You
HOUSE – SINGLE
Utgitt 27. november

KREAM er navnet på duoen med brødrene Daniel og Markus Slettebakken som er tidligere UiA-studenter. På fire år har de gitt ut en dreøss med låter, men det var gjennom deres uoffisielle remikser som de la ut på SoundCloud som gjorde dem til ettertraktede remiksere for artister som Dua Lipa, Tove Lo og Zara Larsson.

Deres siste single er et nikk tilbake til 90-tallets eurodance – du vet de roligste danselåtene som ble spilt tidlig på kvelden under et rave-party med glowsticks og glittersminke, komplett med samplet vokal-linjer som ikke sier så mye, men som fungerer mer som krydder bare for å bidra med litt melodi.

Sowdiak

Kolossal
RAP – SINGLE
Utgitt 20. november

Joachim Stensland (29) er en rap-veteran fra Kristiansand som rapper på dialekt og som lik Gino Bless og Twisted Artistics kjører en livsbejaende og positiv livsanskuelse som rød tråd i tekstene. Har du hørt singelen «Enten så går det bra», har du skjønt at navnet ikke er SLOWdiak. (Beklager den dårlige vitsen). Kolossal har et rocka og antemisk stadion-driv og bringer tankene i retning av Jay-Z.

Raylee

Unspoken
POP – SINGLE
Utgitt 13. november

Pop-håpet fra Arendal, som etter hvert har oppnådd litt nasjonal anerkjennelse, mye på grunn av diverse TV-opptredener, har gitt ut en ny radiosingle som høres ut som om den kunne vært ei hit-låt, hadde den blitt gitt ut for 10-15 år siden. For, selv om dette holder høyt nivå produksjonsmessig, gjør dessverre teksten og melodien det hele noe datert.
Selv om Raylee synger pent og bra, blir stemmen og leveringa for anonym til at det kan redde låta fra den kollektive glemselen. Refrenget er grandiost og pompøst, og låta kunne derfor gjort seg i en Disney-film, men selv Disney holder høyere nivå enn dette.

Mats Engkvist

Ensamheten (Live)
VISE – SINGLE
Utgitt 19. november

Den svenske visesangeren bosatt i Risør har gitt ut en single om ensomhet, grå hverdager og ugjengjeldt kjærlighet. Uttrykket er nakent, og spartansk møblert med instrumenter. Sangen serveres i form av lekkert pianospill, pen bassgang og en inderlig vokal som har så mye nerve i seg at halvparten kunne vært nok. Det er som om artisten står midt i det, der hvor han synger. Da er et par sure toner fort tilgitt. Mats Engkvist kan bli den neste visekongen før vi vet ordet av det. Det fortjener han. Skal vi gi artisten trekke for noe på denne låta, må det være at den ligner litt på den forrige singelen, Himmel & helvete.

Mats Engkvist med Anette Aasgaard

Hav & land
VISE – SINGLE
Utgitt 27. november

En kan spørre seg hvorfor artisten valgte å gi ut to singler med en ukes mellomrom, spesielt når de er i samme sjanger, men vi liker jo artister som er uforutsigbare. Denne er hakket mer up-beat enn Ensamheten, og det er bra for variasjonens skyld, men dette blir nesten lettbeint å være for den Mats Engkvist vi kjenner.

Ensomhet er en rød tråd gjennom tekstene til Engkvist, men denne handler i tillegg om brente broer, rotløshet og søken etter en mening i tilværelsen. Fremførelsen holder høyeste nivå. Gjesteartisten bidrar med en ny og frisk dimensjon i det tonale, med sin lyse stemme, og fungerer som en fin kontrast til Mats sin mørke tenor. Melodien er pen og fengende. Selv om Mats Engkvist kanskje bare føler seg som en gjest i landet vårt, håper vi han aldri forlater oss.

UPTO88

Straight Line
POP – SINGLE
Utgitt 6. november

UPTO88 er et band med røtter i Kristiansand som fortsetter med stafettpinnen etter Pink Robots og Donkeyboy, med et synth-drevet band-outfit.
Straight Line er over før den begynner, selv om den varer over tre minutter. I alle fall føles det slik. Det starter lovende med en Roxy Music-inspirert intro. Verset er interessant nok, men refrenget blir dessverret et antiklimaks. Det minner for mye om et utall refrenger på B-sider fra lignende popband på 80-tallet.

Belizio


Ingen B plan
RAP – SINGLE
Utgitt 20. november

Belizio omfavner sin rotløshet, forhåndsdømte person og forutbestemte skjebne etter hva han legger i begrepene, i teksten på hans siste single. Livet er ingen lek, mener han, hvilket er tema for sangen.
Belizio er en av landets hotteste rappere om dagen, og det er ikke bare på grunn av hans bakgrunnshistorie på kant med loven, men også på grunn av hans flow og flexing med ord.
Jada, Belizio tøffer seg i blant, men tekstene hans er dypere enn de fleste andre norske rapperes tekster. Det kan du høre her.

Unge Beirut

Baby Mama
RAP – SINGLE
Utgitt 27. november

Rapperen fra Vennesla, fortsetter å fri til sitt kvinnelige publikum med sang og søte tekster om dem. Såpass har han skjønt at han må gjøre dersom han skal bli stor stjerne. Dette er en latin groove som Enrique Iglesias ville misunt ham. Beaten er fresh, flowen er upåklagelig, produksjonen er forsøksvis edgy og opptaket er for det meste godt mikset. Dette er radiomusikk, men melodien er for generisk og låter en smule datert til å være hit-materiale.

Lüdo

Seconds to Minutes… Minutes to Days
HARD CORE – EP
Utgitt 14. november

Lüdo høres ut som om en blanding av The Dillinger Escape Plan og Incubus. Begge er band de fleste ungdommer i dag ikke har hørt om, med mindre de kanskje er metal fans.

Denne EP´en består av til dels ganske streite rockelåter, med screamo vokal og refrenger det går an å synge med på. De føyer seg inn i rekken av norske band som fremfører en type musikk som er regnet som nisje i Norge og som derfor ikke vil oppleve noe særlig suksess før utlandet oppdager dem.

Denne oppskriften har vi hørt før. Lüdo bør gjøre mer for å danne seg en signatur-sound, skal de gjøre seg bemerket på en internasjonal arena.

Jejune

Hip Kids
POP – SINGLE
Utgitt 

Jejune er et band fra Kristiansand som låter som om de er på besøk fra 1980-tallet i deres tidsmaskin når man hører på denne låta, hvor de drar veksler på musikken av Roxy Music, Prince, The Police og Talking Heads, band som bevegde seg i grenselandet mellom pop, rock og new wave. Det er spesielt den instrumentale og jazzete broen i Hip Kids som plasserer låta i new wave-kategorien.

Også teksten, som virker tilforlatelig hverdagslig i starten, men som bringer deg på en rar reise. passer godt inn i epoken og sjangeren. Dette kan slå begge veier for bandet; enten bli de plassert i bizarro-båsen, eller så blir de genierklærte som de intelektuelles nye favorittband. Det kan fort bli det siste, dersom de lager flere lignende låter.

Sara & Arash

Ser på meg
POP – SINGLE
Utgitt 6. november

Sara synger blant annet om å føle seg utenfor som lesbisk og om å komme ut av skapet, slik vi tolker det. Hva Arash synger om, kommer ikke tydelig nok frem.
Grunnen til at vi ikke har satt rap-merkelappen på denne utgivelsen, er at det ikke finnes rapping i denne låta. Søskenparet fra Kristiansand synger her som aldri før, og det er helt kult.
Refrenget er fengende som bare juling, men låta er nok ikke spesiell nok til at denne er en umiddelbar hit.

Anna-Lisa Kumoji

Hakke lyst
RN´B – SINGLE
Utgitt 20. november

Asker-jenta, Anna-Lisa Kumoji har fått seg manager i Kristiansand og vi er blitt lovet at hun vil bli å se på scener rundt omkring på Sørlandet til sommeren. Derfor velger vi å se litt nærmere på hennes siste utgivelse.
Norges største soul/ RnB-håp har siden MGP 2019 sunget på norsk. Hennes siste single er en throwback til 90-tallets hip hop-influerte Rn´B á la Destiny´s Child og En Vogue, og Anna-Lisa har soul-stemmen som kan matche de største.
Teksten er relaterbar og catchy, og beaten ganske funky, men arrangementet kunne kanskje vært mer variert. Låta er helt innafor, men vi savner mer spenst og dynamikk.

Back To Top