fbpx
skip to Main Content
UTSIKT: Fra radiofyret på Svensheia ser vi over til Svensvigvarden og videre ut over Søgneskjærgården.

Høyt og lavt i Søgne-idyllen

Ukens vandring:

Ukens tur tar oss til Svensheia som byr på vid utsikt over skjærgården fra Kristiansand og nesten til Mandal. Idyllen Roligheda innerst i Donevannet får vi også med oss på denne turen.

Svensheia er kanskje mest kjent for sitt spesielle byggverk på toppen, Avinors radiofyr, som leder flytrafikken over Sør-Norge på rett vei, mens Donevannet med sine mange idyller er populært turområde for folk i Søgne.

Med utgangspunkt i Kristiansand kjører man til Vågsbygd og tar av på Langenesveien til Helleviga i Søgne hvor det finnes en stor parkeringsplass i tilknytning til friluftsområdet. Start gjerne turen herfra og følg kyststien til Romsviga, videre et lite stykke på RV 456 (mot Vågsbygd) til der bomveien opp til radiofyret begynner. Det er plass til et par biler utenfor bommen slik at det er mulig å starte ukens tur herfra også. Følg veien oppover mot radiofyret. Vi anbefaler å ta en avstikker til venstre opp til Svensvigvarden som ligger sør for fyret. Her er det fine svaberg og furuskog, og et ideelt sted for en rast mens man nyter utsikten.

Gammel husmannsplass
Herfra er det to valg; enten å følge stien videre mot Roligheda, eller å gå tilbake til bomveien og følge denne opp til radiofyret. Også herfra er det merka løype videre mot Roligheda. En avstikker opp til Skomagerkniben kan anbefales. Herfra er det flott utsikt over Donevannet. Stien fortsetter litt oppe i høyden gjennom til dels kupert terreng, men også gjennom mer åpne partier med fjell (Fladberjane på kartet). Det er bratt nedstigning til Roligheda, som er en gammel husmannsplass under gården Berge i Søgne. Det var bosetting i Roligheda til utpå 1700-tallet. Rester etter steinmurer er fremdeles synlig. I dag er det Midt-Agder Friluftsråd (MAF) som har tilrettelagt for turfolket med gapahuk, grillplasser og toaletter. Kanoer og robåter er til disposisjon. Ikke rart at Roligheda er blitt et populært turmål, da særlig for folk i Søgne.

Retur eller rundtur?
Turen vi har beskrevet går tilbake samme vei til Svensheia, men hvorfor ikke lage en rundtur i området? Følg da merka sti videre til Paulines heller (se kart), og videre langs bredden av Donevannet til riksveien ved Helleviga. En rundtur er på om lag seks kilometer.

Det er også mulig å utvide turen ved å koble seg på turstiene lenger vest i Søgne. Turkart «Rossevannet

– Vågsbygda-Berge er en nyttig veiviser som dekker et stort område, også Vågsbygdskauen. Anbefales.

 

FLYTRAFIKKEN: Radiofyret på Svensheia viser vei for flytrafikken over Sør-Norge.
TILRETTELAGT: Midt-Agder Friluftsråd har etablert leir med gapahuk, grillplasser og toaletter på den gamle husmannsplassen Roligheda lengst vest i Donevannet.
IDYLL: Svabergene ved Svensvigvarden innbyr til en god rast når sola skinner.
VEIVISER: Det er godt skiltet i stikryssene.
Kart over området:

 

Sorry. No data so far.

Back To Top