fbpx
skip to Main Content

Slik blir du kvitt bananfluene

Jada, du kan sette ut eddik, og det vil hjelpe – litt. Vi forteller deg hele listen over hva som skal til for å bli kvitt de plagsomme små fruktfluene.

 

Fruktfluer, også kalt bananfluer, er en pest og en plage som følge av oppfordring til kompostering og resirkulering av matemballasje, og trives ekstra god om sommeren. Disse kan legge flere hundre egg i døgnet, og er derfor utfordrende å bli kvitt.
Du har kanskje fulgt de tradisjonelle kjerringrådene, og lurer på hvorfor du ikke er kvitt bananfluene allerede.
Jada, det skal hjelpe å bære ut søppelet, fjerne tomflasker, holde kjøkkenet rent, sette ut skåler med eddik, og kaste frukt som ligger fremme med det samme den viser tegn til å bli dårlig. Det er bare ikke alltid nok.

Hva som glemmes

Problemet er at dette må gjøres daglig, skal det ha en effekt, og det er hva mange overser.
Mange glemmer også å rengjøre søppelbøtta. Siden søppelbøtta ofte står i et skap under vasken, og vi ikke ser den hele tida, glemmer vi å vaske den når den blir skitten. Så lenge flekkene er tørre, putter vi bare en ny pose oppi. Står bøtta fremme i en krok, dekker gjerne posekanten de verste flekkene. Denne søppelbøtta tiltrekker bananfluer selv om søppelet er båret ut for natta. Selv om det ikke er mange fluer på den til enhver tid, kan det ligge mange egg i den.

Gjemmer seg

Bananfluer går ikke på tørrvarer, men den kan sitte på åpne forpakninger med mat i kjøkkenskapet og kjøkkenskuffene, spesielt om det ligger litt søl der. De fungerer som gjemmested når du romsterer på kjøkkenet. Lurer du på hvor fruktfluene blir av når du har viftet dem vekk og fjernet all søppel og tomflasker? I skuffer og skap, og på fuktige håndklær og kluter.
Derfor skal du også bytte ut kluter og kjøkkenhåndklær daglig.

Dekk til maten

Frukt og mat som ikke kan ligge i kjøleskap, bør ligge i tette plastposer eller matbokser. Fluene bryr seg ikke om frukten har begynt å bli dårlig, men den liker best råtten frukt, siden den har begynt å gå i oppløsning – noe som gjør innsiden lettere tilgjengelig.

Fjern urteplanter

Har du urteplanter stående på kjøkkenbenken? Disse må holdes ved like. Det betyr at du må fjerne blader som begynner å bli dårlige, og du må ikke la rester stå fremme fordi det kan hende du får bruk for de siste gode bladene med basilikum til å pynte en suppe med.
Vurdér om du er nødt til å ha urteplantene på kjøkkenet eller om disse kan stå på verandaen.

Luft om natta

Er det én ting fruktfluer ikke liker, er det kulde. Nå som det er varmt, trives de best og de formerer seg raskere. Heldigvis kan det være kjølig enkelte netter. Da bør du benytte anledningen å lufte godt. Steng døra til kjøkkenet, og åpne vinduet dersom kjøkkenet har et eget vindu. Det vil hjelpe mer enn du tror. De fleste fluene vil holde seg på kjøkkenet, men når det blir kaldt nok på kjøkkenet, dør bananfluene. Det dreper ikke eggene nødvendigvis, så derfor må du lufte så ofte du kan.

Siste utvei

Er det fullstendig krise, og alle disse rådene ikke hjelper tilstrekkelig, må du gå til anskaffelse av en UV-lampe som fanger fluer. Ønsker du ikke å bruke penger på dette, må du finne frem det eneste våpenet du har for hånden, som fjerner dem for godt; støvsugeren.
Ja, dette er tidkrevende og svært upraktisk om du ikke har en håndholdt ministøvsuger, men så fort de er inni støvsugeren slipper de ikke ut igjen. Det er lettere å fange dem med en støvsuger enn å treffe dem mens du prøver å slå dem. Eventuelt kan du bruke en hårføner. Kommer du nærme nok, kan du suge dem inn «bakveien» på hårføneren, hvor de vil dø i kontakt med varmetrådene. Husk også å fjerne dem fra baderommet og plantene du har i huset, mens du er i gang. Klarer du ikke å drepe alle, vil de bare komme tilbake igjen.

Back To Top