fbpx
skip to Main Content

Hils på den nye «innbyggeren» i Dyreparken

Fakta:

Navn: Zaya
Født: 20. juni 2021
Vekt: 600 gram
Mor: Luna
Far: Adrian

Tidlig i dag morges, onsdag 21. juli, utførte Dyreparken den første helsesjekken av rødpandaungen som ble født tidligere i sommer.

 

– Vi utførte en rask helsesjekk i dag for å se at alt var som det skulle med ungen, samt for å gjøre en merking med microchip og avklaring av kjønn, sier veterinær Rolf-Arne Ølberg.

Frisk og rask

Konklusjonen er at alt står bra til med ungen. Den virker frisk og rask, og har en god vekt på ca 600 gram.
Moren Luna har stelt ungen godt, og ser ut til å ta veldig godt vare på den. Det ble avklart at det er en hunn-panda, og dyrepasserne ga henne navnet Zaya.
– Navnet er nepali og betyr «jenta som vinner», sier dyrepasser Maria Tårnesvik.

Truet art

For Maria var det en sterk opplevelse å få være med på helsesjekken.
– Det skal litt til å sette ut en dyrepasser, men i dag ble jeg litt satt ut i positiv forstand. Det er en helt unik opplevelse å få være med på. En så liten panda, så nære. Det oppleves virkelig som
en belønning for hardt arbeid med tilrettelegging over lang tid. Det er også unikt på den måten at Zaya spiller en viktig rolle i bevaringen av verdens rødpandabestand. Arten er dessverre truet, forteller Maria.

Blir ikke for alltid

Når Zaya blir større, og ikke lenger er avhengig av moren, er det sannsynlig at hun vil flytte videre til en annen dyrepark som inngår i bevaringsprogrammet for rødpanda.
Slik sikres arten i verdens dyreparker.
Foreløpig holder mor og unge seg mest for seg selv. Området deres innendørs er fysisk avgrenset for gjestene slik at de skal få ro. Dyreparken har satt opp kamera inne hos rødpandaene slik at gjester likevel kan se dem på skjerm.

Back To Top