skip to Main Content

200 000 kr til låven på Gurebo Gård i Grimstad

Bestefars låve skal restaureres med barnebarns tømmer og midler fra Kulturminnefondet. 

 

Kulturminnefondet har bevilget 200 000 kr til låven på Gurebo Gård i Grimstad.  Tilskuddet skal brukes til skiftning av tak, riving av gamle takplatene og lektene, skifte ut bord som er råtne og angrepet av husbukk.
Det er en tradisjonsrik gård, Gurebo Gård, med aner tilbake 1500-tallet. Opp igjennom har den huset mang en familie, men det er Gurebo-slekta som har drevet gården i de siste hundre årene. Nå er det Terkel Magnus Gurebo som har tatt over ansvaret for gården som til byr på julestemning i desember og overnatting og jaktmuligheter resten av året.  

Nå skal låven på 26 ganger 13 meter restaureres. 
– Dette er en stor låve som er bygget i 1937 av min bestefar, og som er godt holdt, alderen tatt i betraktning. Låven ligger rett på siden av hovedhuset på gården som er over 300 år gammel, og bygningene står i fin stil til hverandre, forteller Terkel Magnus Gurebo. 

Plaget av husbukk 

Låven har vert igjennom et husbukkangrep og bygningen er tydelig preget av dette. Begge gavlveggene og taket må restaureres får å redde bygget og sikre videre bruk. For at gården virkelig tar sin plass i kulturmiljøet skal Gurebo bruke egen tømmer fra gården når låven får erstattet treverket. 
– Det er ikke alle som har mulighet til å bruke naturen på denne måten når de restaurerer, så denne formen for selvberging applauderer vi, sier direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen.  

– Miljøaspektet er viktig når vi restaurerer, vårt mål er at bygg som har stått i 100 år, skal kunne stå i nye 100 år når rehabiliteringen er ferdig, fortsetter Bjørgen.  

 Fremdeles i bruk

Låven blir i dag brukt til ammekuer og andre dyr som en del av gårdsturisme, og det fortsetter når byggeprosjektet er ferdig. 
– Jeg vil gjerne bevare bygningen for å kunne fortsette med å bruke den til å ha dyr i og ta imot besøkende får å oppleve bygget og dyra. Her på gården er det hytteutleie, gårdbesøk og «inn på tunet»-lignende tilbud, så bygget er sentralt på gården, sier Terkel Magnus Gurebo 

– Det er viktig for oss at kulturminner brukes aktivt. Bygg bevares best når de blir det tatt vare på regelmessig. I tillegg vil gårdsturismen bringe flere næringsmidler inn i lokalsamfunnet, sier direktør i Kulturminnefondet Simen Bjørgen.

 Økende søkermasse

2021 har vært et rekordår for Kulturminnefondet som tidligere i høst kunne markere at de har mottatt over 50% søknader i år enn samme tid i fjor, og søknadsmengden vokser, både for bygg, fartøy, kurs og ikke minst rullende kulturminner som biler, busser, sykler og tog. En ordning som startet i år og som fortsetter inn i 2022.

Sorry. No data so far.

Back To Top