
Sykehusansatte roper varsko
Nedbemanninger, pasienter som skrives ut før de er friske, og ansatte som blir bedt om å jobbe mens de er syke. Dette er noe av det ansatte ved Sørlandet sykehus sliter med.
Tidligere denne vinteren kunne Sørlandsavisen røpe at Sørlandet sykehus, avdeling Kristiansand har nedbemannet med to stillinger i fjor. Tallene skal være mye høyere ifølge ansatte som frykter for hvordan det skal ende opp.
– I fjor kuttet sykehuset 50 årsverk blant sykepleiere, forteller «Samantha» (40), som har jobbet ved Sørlandet sykehus en årrekke.
Frykter for kollegers helse
Hun frykter for sin egen og kollegaers helse dersom trenden fortsetter.
– Dette er en del av en nedbemanningsplan, og jeg er redd det skal bli verre. Vi har vanligvis ikke tid til å spise lunsj. Ledelsen mente at vi var for godt bemannet. Det var årsaken til nedbemanningen. Nå når vi har vikarer, er det ofte folk uten erfaring, røper sykepleieren som ønsker å være anonym.
Sykemeldte presset til å jobbe
Hun er ikke den eneste som rapporterer om utilfredsstillende arbeidsvilkår ved sykehuset. «Johanna» (43) sier hun har blitt bedt om å jobbe hjemmefra mens hun er i karantene fordi de får ikke tak i vikarer.
– Vi er overbelastet. Folk gråter på jobb.
Det hele er en del av en negativ trend, mener de.
– Det har ikke bestandig vært så ille. Det har alltid vært overtidsarbeid og sparing når man burde ansette flere, men nå er det fryktelig, sier «Johanna».
Det er ikke på grunn av covid, mener «Samantha».
– Det er ingen covid-pasienter på mine avdelinger, men jeg er redd de bruker corona-situasjonen som et påskudd og en unnskyldning for å la det bli så ille.
Redde for pasientsikkerheten
Nå er de redde for at det går ut over pasientsikkerheten.
– Jeg er redd for at det vil gå på pasientsikkerheten løs dersom dette får fortsette, sier «Samantha».
– Det går allerede ut over pasientsikkerheten. Vi får ikke tilbrakt så mye tid med pasientene som vi burde. Pasienter som har covid-19 skrives ut før de er friske. Det er overhodet ikke bra, selv om de skal videre til en annen plass for rehabilitering.
Nå lurer de på om Arbeidstilsynet kommer på banen.
– Det er trist at det bare er blitt akseptert at det skal være slik på sykehus, at de som jobber på gulvet skal slite seg ut og måtte jobbe overtid ustanselig.
Sorry. No data so far.