fbpx
skip to Main Content
Foto: Lars Gunnar Liestøl

Kilden avlyser forestillinger med russiske kunstnere

I solidaritet med det ukrainske folket har Kilden teater og konserthus i kveld bestemt å avlyse de planlagte forestillingene med balletten Svanesjøen 18. og 19. mai.

 

– Bruddene på folkeretten vi ser i Ukraina er svært alvorlige. Det er viktig at vi alle gir et tydelig signal om uretten som nå blir begått i Europa, enten det er snakk om nasjoner, store internasjonale selskaper, et kunsthus på Sørlandet eller enkeltmennesker. Derfor velger Kilden nå å avlyse de planlagte forestillingene med St. Petersburg Ballet Theatre i mai, sier administrerende direktør Harald Furre.

Vedtatt en prinsipiell markering

Vedtaket fra et ekstraordinært styremøte i Kilden teater og konserthus ettermiddag lyder: “For å tydelig markere vår avstand fra Russlands invasjon i Ukraina velger Kilden å avlyse russiske artister og ensembler inntil videre.» Det betyr også at den russiske pianisten Denis Kozjukhin, som skulle vært solist på konserten med Kristiansand Symfoniorkester 2. juni, vil bli erstattet.
– Det er viktig for oss å understreke at avlysningene er en prinsipiell markering mot Putins meningsløse angrepskrig i Ukraina. Markeringen er ikke rettet mot folket i Russland og kunstnerne, men for å markere avsky mot krigshandlingene rettet mot Ukraina. Om vi alle står sammen i solidaritet med Ukraina, mot krig, vil det bli lagt merke til, også i Kreml, sier Furre.

Ønsker å ta tydelig standpunkt

Ytringsfrihet er en grunnleggende forutsetning for demokrati og menneskerettigheter. Kunst og kulturuttrykk er nettopp ytringer. Et fritt samfunn og et fritt kulturliv er sentrale verdier for Kilden. Kulturaktiviteter gir grunnlaget for å delta i det uenighetsfellesskapet som er forutsetningen for et demokrati. Derfor er det naturlig for Kilden i denne stund å vise et tydelig standpunkt til krigshandlingene i Ukraina.

Holder solidaritetsmarkering

Allerede fredag ettermiddag avholdt Kilden en solidaritetsmarkering for rundt 200 fremmøtte i foajeen. Bygget ble i forbindelse med markeringen lyssatt med fargene fra det ukrainske flagget og det ble formidlet både appeller og kulturelle uttrykk. Lysene skal på ny tennes onsdag og torsdag denne uken i et felles nasjonalt initiativ for hele kultursektoren.

Publikum som har billetter til berørte arrangement, kan velge mellom å få beløpet refundert, eller donere dette til humanitære tiltak i Ukraina. Billettinnehavere vil bli kontaktet av Kildens billettkontor.

Back To Top