fbpx
skip to Main Content

Uvanlig «racerbil» fra VW

Den sjeldne og elegante luksusbobla ble ettertraktet i Norge på sine eldre dager.

 

Den er temmelig original. Motoren gikk da han fant den, men det var mye rust, så det ble byttet en del krom og sveiset en del. 1961-modellen var i så dårlig stand at den ble avskiltet.
– Det er en såpass spesiell bil at jeg valgte å pusse den opp ti år senere. Det siste jeg gjorde var å bytte ut dørpanelene, forteller Erling Finsådal fra Marnardal.

Doningen kjøpte han på slutten av ´70-tallet. Ettersom den hadde stått i mange år, hadde han fått i oppgave å kaste den.
– Hvor fort den går? Den går som en Boble. Hundre og førti. Det er 1600 kubikk, 50 hester.

Dobbelt så dyr

Det er ikke en hvilken som helst folkevogn. Det er en VW Karmann Ghia, og den ser ut som den hører hjemme i en James Bond-film. De fleste av denne modellen gikk til USA.
– Nå er det flere enn det noen gang har vært her i Norge, fordi vi har importert en del. Det gikk ikke så mange av dem her i utgangspunktet. De var jo dobbelt så dyre som en Boble.

Fakta:

VW Karmann Ghia er en 2+2-seters kupé og kabriolet solgt fra 1955 til 1974 av Volkswagen. Understell og mekanikk er tatt fra bobla. Designen stod Luigi Segre for, fra det italienske carrozzeria Ghia og det håndbygde karosseriet ble produsert av den tyske karosseribyggeren Karmann. Produksjonen doblet seg raskt etter bilens introduksjon, med Nord-Amerika som største eksportmarked.

Karmann Ghia ble til å begynne med kalt Type 14. I 1961 introduserte Volkswagen Type 34, en variant med en noe mindre kurvet karosseri. Over 445.000 Karmann Ghiaer ble produsert i Tyskland, ifølge Wikipedia. Dette inkluderer ikke Type 34-varianten.

Tidlig på 1950-tallet produserte Volkswagen deres økonomibil, Type 1 (bobla). Den økende levestandarden i etterkrigstida gjorde at ledelsen i Volkswagen foreslo å utvide repertoaret med en flaggskipmodell. De tegnet en kontrakt med den tyske karosserimakeren Karmann om å produsere kjøretøyet. Karmann fikk det italienske firmaet Ghia, til å ta seg av stylingen, tidligere evaluert for Chrysler og Studebaker, og gjorde bobleunderstellet 300 mm bredere.

 

Back To Top