fbpx
skip to Main Content
PROTEST: Slik så det ut på Øvre Torv da en gruppe mennesker protesterte mot presteveldet i Iran.

Rondt forbi – uke 7

Vi holder deg oppdatert på smått og stort av nyheter fra Kristiansand og omegn.

 

Tester gjenbruk av slam

Uten å bearbeides er slam fra driving av tunneler klassifisert som avfall. Nå testes ny foredlingsmetode ut på Nye Veiers E39-prosjekt i Lyngdal, Agder. Målet er at store deler av slammet skal kunne gjenbrukes. Det vil kunne redusere avfallsmengder og behovet for kjøring til deponi betydelig.

Nye Veier ble i 2022 tildelt 8,3 millioner kroner i støtte fra Samferdselsdepartementet (SD) til pilotprosjektet. Midlene som ble tildelt Nye Veier er del av en nasjonal pott på rundt 60 millioner kroner, som Stortinget øremerket ulike pilotprosjekter for fossilfrie anleggsplasser. Slamforedlings-prosjektet i Lyngdal startet våren 2022, og avsluttes i første del av 2024. Da vil drivingen av tunnelløpene være ferdig.

Mann druknet

En mann i 40-årene omkom i en dykkerulykke utenfor Arendal i januar. I følge Redningsselskapet druknet fire mennesker i januar. Årets ulykker har skjedd etter fall fra land, fra yrkesfartøy og under dykking. I januar i fjor druknet også fire personer. Da skjedde tre av ulykkene fra båt. Alle de fire som omkom i drukningsulykker i januar i år var menn.

Heimevernet styrkes

Agder og Rogaland heimevernsdistrikt HV-08 styrkes med fem tropper på 35-40 soldater for å øke evnen til tilstedeværelse i de HV-områdene som er tynnest bemannet og som tidligere er rammet av nedbemanning.

– I 2023 styrker vi Heimevernet (HV) med 500 soldater i områdestrukturen og øker beredskapen i hele landet. Antall heimevernsområder som øver årlig økes fra 70 prosent til 80 prosent. Regjeringen har i tillegg bevilget 15 millioner kroner ekstra til kurs- og kompetanseheving for befal i HV, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Antallet HV-soldater i områdestrukturen økes fra 37 000 til 37 500. Økningen skal være fullført innen utgangen av 2023 og soldatene skal være klare til å gjennomføre årlig trening fra 2024. I Forsvarsbudsjettet for 2023 ble Heimevernet styrket med 127 millioner kroner.

– HV-distriktene styrkes med personell med lokal tilknytning, og det er i stor grad de distriktene som tidligere har blitt nedbemannet som nå blir styrket, avslutter Gram.

22-åring skal styre Musti Vennesla

Musti er landets største dyrebutikkjede og torsdag 2. februar åpnet kjeden en ny butikk i Vennesla. Dette er den 71. butikken i Norge.

– Vi gleder oss over å kunne ønske både to- og firbeinte kunder velkommen, sier den nye butikksjefen i Musti Vennesla, Karsten Karlsen.

Den 22 år unge butikksjefen har tilbrakt de siste årene i Oslo og Viken. Nå er han glad og klar for å være på Sørlandet. Erik Ringen Skjærstad, administrerende direktør i Musti Norge, er oppglødd over den unge butikksjefen.

– I Musti ser vi etter folk med kunnskap og glød, for både mennesker og dyr. Den gløden finner vi i både eldre og erfarne, og i unge talenter, som Karsten. Det er det vi vil at våre kunder skal møtes med, og da er det også folk med glød vi ansetter, sier Ringen Skjærstad.

Beklager feil utsendt tekstmelding

En oppdatering av bookingsystemet for småbåthavnene medførte at det ble sendt en SMS til en del båteiere. Denne kan båteierene bare se bort fra. SMSen som ble sendt ut opplyste om at det manglet registreringsnummer. Dette er altså feil, og de som har mottat SMSen kan bare se bort fra den, forteller Kristiansand kommune på sine nettsider.

Back To Top