fbpx
skip to Main Content

Satser på gresk gjestfrihet og kvalitetsmat

Iosif Kotsolakis (31) og Lydia Marimdaki (30) fra Kreta ville prøve lykken i Kristiansand.
– Vi så at det manglet et serveringssted med ekte gresk mat, og tok sjansen.

 

Iosif har jobbet med mat i 13 år, over hele Hellas, Kreta og Rhodos. Kona, Lydia, er utdannet forskolelærer men opplevde å få bedre betalt som ufaglært i serveringsbransjen. Hun ville studere mer, gjerne barnepsykologi, og ble med til Norge i 2021. Grensene ble åpnet opp for en begrenset periode. De fikk kun fem dager på seg til å flytte.

– Vi hadde ventet på dette i nesten et år og var desperate. Vi tok med oss en venn, Themos Pentheroudakis og kona hans. Themos jobber med oss nå.

Fulgte drømmen

Iosif først fikk jobb på Patrick´s Pub i Markens og hun fikk jobb som barista i en kafé. Etter hvert ville Iosif starte for seg selv, for å kunne utvikle seg faglig og følge sin egen drøm.

– Da vi funderte over hva vi kan gjøre annerledes i Kristiansand, var svaret enkelt. Nordmenn er glad i gresk mat, men her var ingen restaurant eller kafé som tilbød autentisk og hjemmelaget gresk mat, forteller Lydia.

Det ble for dyrt å leie restaurantlokaler i starten. Dermed tok de kontakt med Paal Lidi for å skaffe en matvogn. Matvogna heter Greek Chef on Wheels.
– Den står stasjonert her. Den er for stor å frakte rundt, røper Iosif om matvognen som åpnet 1. juli.

Har tro på flere kunder

For mange kan det kanskje virke litt bortgjemt at vognen står nederst i Nye Tegleverks vei på Lund, men Iosif er optimistisk med tanke på utviklingen som foregår i området rundt.
– Vi var på utkikk etter et egnet sted i over en måned og måtte bare slå til når denne muligheten bød seg, mener Lydia. Kommunen ville ikke gi oss plass. Vi står på privat grunn.

De har tro på at folk vil komme, så lenge de serverer god mat.
– Vi regnet med det ville gå tregt i starten, men det har tatt seg opp. Vi elsker virkelig det vi gjør og benytter det beste ingrediensene, hvilket reflekteres i kvaliteten.

Mottakelsen har vært bra, sier Iosif.
– Folk elsker maten vår, synes den holder god kvalitet, og etterlyser restaurant.

– Vi har hatt brudepar som har feiret bryllupsdagen sin her fordi de ikke kunne reise til Hellas som planlagt, røper Lydea.

– Det går veldig mye av det samme her i Kristiansand; pizza, burgere, kebab, kinesisk og thai-mat. Her er veldig lite egenart, mener Lydea og peker på at byen verken har etiopisk, fransk eller filipinsk restaurant, for eksempel.

Skiller seg ut

Hun har registrert at det har kommet flere matvogner til den siste tida, og hun mener det henger sammen med at kristiansandere ønsker spenning og variasjon.
– Likevel henger det nok også sammen med prisøkningene.

De vil ikke bruke samme råvarer og leverandører som andre. De ønsker å skille seg ut, og levere kvalitet. Derfor importerer de mange av råvarene selv, fra Hellas; olivenolje, fetaosten, pitabrød og honning. Oreganoen kommer fra Iosifs bestefar.
Foreløpig har de ikke egen utlevering, men kunder kan bestille av dem via Volt og Foodora.
Det mangler ikke på fremtidsvisjoner.

– Jeg er åpen for å gi kokkekurs, både i italiensk og gresk mat, bedyrer Iosif, og ikke bare det som finnes på menyen her. Drømmen er å åpne en restaurant med tradisjonell mat, kombinert taverna med levende musikk, og meze (tapas fra Middelhavet journ. anm.). Da kan man også servere øl og vin.

Back To Top