
Vellykket pilotprosjekt
Radisson Blue Caledonien Hotel hyret inn birøkter tidligere i år. Dette merker hotellgjestene. Kjøkkenet fikk 80 kilo ekstra honning å håndtere i høysesongen.
– Dette er blomster man kan spise, forteller avtroppende hotelldirektør, Ricardo Sousa. Han peker på ringblomsten som han og kollegaene plantet på taket, for kjøkkenet og for biene, når de er for slitne til å fly til Odderøya.

Hotellgjestene ved Radisson Blu Caledonien Hotel har kunnet nyte honning i lange drag i sommer. Kjøkkensjefen setter nemlig hele tavla med honning i buffeten, så spisegjestene kan forsyne seg av hjertets lyst.
– Enkelte turister dropper jo yoghurten og spiser ren honning til frokost av ren begeistring fordi de ikke har sett slik før, ler kjøkkensjef Petter Lindau.
Selvforsynt
Kjøkkenet og cocktail-baren ved Caledonien har vært selvforsynt på honning i sommer, samt visse urter.
– Jo mer vi produserer, jo mer spiser gjestene, røper Sousa. Vi er også selvforsynt på noen av disse urter mynte, persille, sitronmelisse, timian, gressløk, løpstikke, koriander og basilikum.
Urtene brukes som krydder til matretter og drinker, bakverk og annet. Honningen brukes ikke bare i frokost-buffeten, men også til en signatur-dessert som kjøkkenet har kalt Honning fra taket.
– Den består av honning-mousse, honey combs, og honey twirls servert med solbær-sorbet, frister Petter.
Ideen til en liten kolonihage kom i fjor.
– Da startet vi med å finne et kurs til soussjef og teknisk sjef. Det er en del arbeid med å holde bier og sanke honningen. Mange, også fagfolk, mente vi var nære byen, at det ikke var nok mat til biene, og at det kunne være for mye vind til at de fant veien tilbake.
Engasjerte birøkter
Hotellet testet det, og beviste at det går an. Moren til en som jobber ved hotellet, Nina Vraa ved Honning fra Setesdalen, viste seg å være birøkter, og ønsket å hjelpe.
– Vi kom i gang langt etter påske, så det kom ikke honning med én gang, men plutselig løsnet det. Hver kube holder ca. 40 kg honning.
Gjengen har mål om å selge honning på glass i suvenirbutikken.
– Vi henter ut honning to ganger pr sesong. Ikke mer. Ellers forstyrrer vi biene, røper teknisk sjef, Anders Fjellhøy. Sesongen varer fra juni til og med august, avhengig av været.

Friske råvarer
Skjønt, på det øverste taket er vi ikke. Vi er på uteområdet av tredje etasje, et område som kun de ansatte har adgang til.
– Det blåser for mye helt øverst, så honningbiene hadde bare blitt tatt av vinden, forklarer Anders.
– Man trenger en plass som har godt med sollys, hvilket vi har. Vi hadde 60 000 bier på det meste. Dette var jo et testprosjekt, men jeg tenker hotellet kan doble produksjonen allerede neste sesong, forteller Sousa stolt.
– Det gjelder både honning og urter. Vi har jo mye tak-areal som ikke er utnyttet, skyter kjøkkensjefen inn, og fortsetter å fortelle om hvor mye gjestene setter pris på å oppleve friske råvarer.
– Dessuten er dette noe av det beste man kan gjøre for å bedre bærekraften. Biene pollinerer og bidrar til forplantningen av blomstene. Derfor har de en viktig jobb. For hotellet og gjestene bidrar dette til kortreist og fersk mat, og noe hyggelig for ansatte og gjester. I tillegg sparer vi litt penger.
Om biene er til sjenanse for gjestene?
– De kommer ikke inn vinduene. De er litt for langt unna. De er opptatt med sitt.
Til neste år planlegger hotellet å kompostere selv, for å lage matjord av all matavfallet deres.
– I stedet for at noen skal hente det, kan vi benytte det selv. Det er bærekraft, det, understreker direktøren.
—
Artikkelen stod på trykk i september.
Sorry. No data so far.