Kristiansands egne Willy Wonka:
Posebyen får sjokoladefabrikk
Michael Rodenbeck driver marsipanfabrikk i Posebyhaven, hvor håndlagde marsipangriser og andre figurer finner veien til mange glade hjerter. Nå planlegger han å åpne sjokoladefabrikk i nabolokalet til påske.
– Denne uka her greier vi å lage 700 kilo marsipangriser, sier Michael Rodenbeck stolt.
Håndlaget
Frittgående marsipangriser og andre produkter fra Marsipanfabrikken er å finne i 1100 butikker i hele Norge. I Posebyhaven har de kun håndverksproduksjon, men i Telemark har han delvis maskinell produksjon med flere arbeidere i sving, og kan lage større kvanta på kort tid.
Foreløpig holder de seg unna dagligvarebutikker.
– Det vi har er et nisjeprodukt og et lokalmatprodukt. Det selger best i nisjebutikker, som gårdsutsalg, blomsterhandlere, souvenirbutikker og slikt.
Lag din egen sjokolade
Til påske etablerer han sjokoladefabrikk i nabolokalet i Posebyhaven, og det blir et unikt konsept i norsk sammenheng.
– Det blir vindu fra butikken her og inn i sjokoladefabrikken slik at folk kan følge med på produksjonen. Der kan kunder lage sin egen sjokolade ved å tappe flytende sjokolade i et beger og velge blant 40-50 ulike fyll og toppinger. Deretter legges sjokoladen på kjøl en stund før vi pakker den pent inn for kunden. På den måten kan kunden designe sin egen sjokolade.
Et slikt konsept burde kanskje ligge andre steder, men Rodenbeck har stor tro på Posebyen.
– Her kommer det til å bli smekkfullt og kø når folk kan få være sin egen Willy Wonka. Jeg håper jeg får det klart før påske. Utstyret er på vei fra Skien allerede, og skal plasseres i en garasje som for øyeblikket huser en bar.
Vil skape en destinasjon
Drømmen er å bidra til bringe lokalene tilbake til 1900 da alle drev med håndverk og vise frem håndverksteknikker.
– Jeg ønsker å bidra til at Posebyhaven kan bli en destinasjon i seg selv. Dette trenger Kristiansand. Tenk bare på alle turistene som vil se dette.
Han ser for seg at barnefamilier kommer til å legge lørdagene til sjokoladefabrikken, og legge det til programmet for bursdagsfeiringer og lignende.
– Det kommer vel an på prisen, spør journalisten.
– Skikkelig sjokolade er dyrt og i ferd med å bli eksklusivt. Sjokoladeprisen har jo økt med 160 prosent. Hvit sjokolade har tredoblet seg. Det henger sammen med klimaendringer. Fabrikkene klarer ikke å levere nok. Industrien kan jukse med sjokoladen, men det skal ikke vi. Folk er villig til å betale for kvalitet, og vi driver med håndverk.
Eksporterer
Hittil i år har Marsipanfabrikken produsert 35 000 marsipangriser. Innehaveren har mål om å produsere 100 000 til neste år.
– Det er én prosent av det norske markedet. Det selges ti millioner store og små marsipangriser i Norge pr år.
Michael satser på en langvarig tradisjon.
– Siden vi startet for fem år siden, kommer folk tilbake år etter år for å handle hos oss. Vi ville lage et så godt produkt at vi kunne satse på helårsproduksjon, og marsipangriser selger vi hele året. Allerede i februar ruller vi ut påskesortimentet. Til neste år begynner vi å eksportere til Danmark og Tyskland. Vi har dessuten solgt til USA litt allerede, og vi selger mye til bedrifter, forteller den halvt tyske marsipankunstneren.
Kanselleringer inspirerte
Til vanlig driver Michael Rodenbeck med catering hjemme i Skien, hvor han bor halvparten av tida, men jula er fremdeles høysesong for marsipan, og da er fokus på Marsipanfabrikken.
Ideen til Marsipanfabrikken kom da han fikk avbestillinger på catering for 750 000 kroner i løpet av tre dager under pandemien.
– Jeg hadde mange egg fra frittgående høns som jeg risikerte å måtte kaste. Jeg kunne ikke spise alle eggene og all maten selv. Da kom ideen om Frittgående Marsipangris. Jeg trengte å satse på noe spiselig som var lengre holdbart, og marsipan kan man lagre i opptil åtte-ni måneder. Mine er dessuten glutenfrie og veganske.
Hjemmelaget
Oppskriften er basert på bestemors. Det var hun som lært ham å lage marsipan.
– Det er meningen at man skal få den samme naturlige smaken man kjenner fra da man var barn.
Sortimentet utvides stadig. Nyheten blant påskeproduktene blir Fritthoppende Harepus.
– Det kommer til å bli en storselger, mener han.