
Kriminalitetens kostbare skygge over næringslivet
Visste du at Agder årlig mister verdier tilsvarende 14 kunstsiloer i økonomisk kriminalitet? Det er ikke en overskrift fra en krimroman, men en dyster realitet avdekket i Fair Play Agders ferske årsrapport.
For næringslivet i landsdelen er budskapet klart: Den svarte økonomien er ikke bare et samfunnsproblem – den er en direkte trussel mot seriøse aktører og et rettferdig marked.
170 milliarder i skyggen
Arbeidslivskriminalitet koster samfunnet store verdier. Ferske tall fra VIRKE viser at 170 milliarder kroner representerer den «skjulte økonomien» i Norge. Dette er penger som skulle tilfalt statskassen i form av skatter, avgifter og moms. Det vil si at omtrent 10,2 milliarder kroner opereres i den skjulte økonomien kun i Agder.
Politiet i Agder presenterte nettopp sin trusselvurdering for 2025. I den opplyste de å ha identifisert 25 kriminelle grupperinger i Agder. Flere av disse er knyttet til Arbeidslivskriminalitet.
Rettferdig konkurranse
Fair Play Agder har siden stiftelsen i 2020 jobbet for at den seriøse delen av arbeidslivet skal få rettferdige konkurransevilkår. I overkant av 435 saker har blitt rapportert og jobbet med, hvorav 120 saker i 2024. Det betyr potensielt at et stort antall useriøse, og kriminelle aktører har blitt satt ut av spill i vår region.
– Vekstvilkårene for arbeidslivskriminalitet og sosial dumping ser ikke ut til å ha endret seg det siste året. Krig og konflikter har tiltatt. Energi- og materialkostnader holder seg fortsatt på et høyt nivå. Uro og frykt for handelskrig i verden sørger for en usikker fremtid for mange bransjer.
Med dette som bakteppe, ser vi fortsatt et stort behov for at Fair Play Agder fortsetter arbeidet med å sette kriminelle og useriøse aktører ut av spill i Agder, forteller Hilde Waage, styreleder i FPA.
Bedriftsledere som støttespillere og medansvarlige
Rapporten belyser også et urovekkende fenomen: at profesjonelle tilretteleggere som advokater, regnskapsførere og stråpersoner spiller en aktiv rolle i å legitimere kriminell virksomhet. I flere tilfeller er det næringslivets egne aktører som muliggjør økonomisk kriminalitet, enten i form av passivitet eller aktiv deltakelse.
Samtidig peker Fair Play Agder på et tydelig forbedringspotensiale hos mange hovedentreprenører, særlig innen byggebransjen. Påseplikten – kravet om å sikre at underleverandører følger lover og regler – blir i mange tilfeller ignorert.

Bransjene som rammes hardest
Rapporten trekker frem fire bransjer som særlig utsatte:
– Bygg- og anlegg (privatmarkedet): Svart arbeid og lønnstyveri preger ROT-segmentet. Mange oppdrag skjer uten kontrakter, noe som gir kriminelle aktører handlingsrom.
– Restaurantbransjen: Betaling under minstelønn, lange vakter uten overtid og svarte lønninger er utbredt. Mange utenlandske ansatte kjenner ikke sine rettigheter.
– Renhold: Økning i saker om manglende lønn, HMS-kort og kontrakter – særlig blant utenlandske kvinner.
– Transport: Budbilbransjen preges av sosial dumping, og trygdesvindel er en gjenganger.
I sum utgjør disse en akutt utfordring for næringslivet, og ikke minst for konkurranse på like vilkår.

Lav risiko, høy fortjeneste
En av de mest alarmerende konklusjonene i rapporten er at arbeidslivskriminalitet «lønner seg».
– Mild straff og lav oppdagelsesrisiko gjør at kriminelle miljøer i økende grad flytter seg fra narkotikamarkedet til økonomisk kriminalitet. Det er ikke alle andres ansvar at vi har et rettferdig arbeidsliv. Alle må følge de samme reglene – og det er ikke alle andres ansvar at vi har et rettferdig arbeidsliv. Også du må bidra, forteller Waage.
Hva kan du gjøre?
Gjennomgå underleverandører: Har de godkjenningene de skal ha? Bruk Fair Play til bakgrunnssjekk.
Ta et standpunkt: Et medlemskap i FPA viser samfunnsansvar og beskytter din egen virksomhet mot useriøse aktører.
Rapportér: Mistenker du fiktive fakturaer, svart arbeid eller lønnstyveri? Tips Fair Play Agder, anonymt om ønskelig.
Delta i nettverk og konferanser: Innsikt er et konkurransefortrinn.
Sorry. No data so far.