skip to Main Content
Karl Aksel Andresen har landet og satt føttene på landjorden. Ordfører Jan Oddvar Skisland og fylkesordfører Arne Thomassen hilser ham varmt velkommen.

Krigsseileren vender hjem

Det ble en på alle måter verdig og høytidelig markering da Karl Aksel Andresen, den eneste gjenlevende av de cirka 60 krigsseilerne som var fra Søgne, landet på Kristiansand lufthavn Kjevik fredag kveld, for å feire sin 100-årsdag.

Av Ivar Eidsaa

Da Karl Aksel Andresen kom ned flytrappen, stod soldater fra Luftforsvarets skole på Kjevik æresvakt. I bunnen av trappen ventet fylkesordfører Arne Thomassen og Kristiansands-ordfører Jan Oddvar Skisland, og ikke minst store deler av familien til Karl Aksel Andresen, alle for å ta vel i mot krigsseileren som nå vender hjem for å feire sin 100-årsdag.

Flaggene vaiet, og applausen som Andresen ble møtt med, var varm og ekte. Etter mange håndtrykk og hilsener, ble han trillet inn i ankomsthallen på Kjevik, hvor et stort oppbud fremmøtte stod og ventet. Applausen ble om mulig enda mer intens og enda varmere.

Fullriggeren Sørlandets Chantykor hilste på sin måte, med en sang som passet for anledningen.

– Karl Aksel har gjennom alle år vist takknemlighet i forhold til hva Norge har betydd for han og han har alltid hatt et ønske om å feire sin 100-års dag i Søgne om det skulle bli en realitet, sier Inger Grete Lia Stålesen, niese til Karl Aksel Andresen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En glad og overveldet Karl Aksel Andresen.

-Dette er nesten for mye
Det var en overveldet hovedperson som landet på norsk jord fredag kveld.

– Tusen takk. Dette er nesten for mye, smilte han.

Inntrykkene ble mange, og på spørsmål underveis om det gikk bra, gav han uttrykk for at det var godt han kunne sitte i rullestolen.

– Jeg fikk ny pacemaker for ikke så lenge siden, og den trenger å bli justert, så når det blir litt ekstra, så er det godt å sitte, smilte han.

– Vi er utrolig stolte over at dere takket ja til å stille som æresvakt, fremholdt Inger Grete Lia Stålesen til de fremmøtte soldatene.

– Onkel Aksel mønstret på Fullriggeren Sørlandet da han var 15, og han seilte under hele krigen som stuert, fortalte hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Karl Aksel Andresen og niesen Inger Grete Lia Stålesen

Opplevde torpederinger
Andresen seilte på i alt fire ulike skip under krigen, og skipene fraktet flybensin som det engelske flyvåpenet trengte til sine fly.

Skipene seilte i konvoi, og Andresen opplevde at skip i konvoien ble torpedert, og det gjorde inntrykk at skipene hadde ordre om ikke å stoppe for å bistå mannskap fra torpederte skip, men bare fortsette for å unngå at de selv ble torpedert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krigsseileren har vendt hjem. Soldater fra Kjevik står æresvakt.

Det har også gjort inntrykk at da han en gang bad om å få litt fri, ble skipet han opprinnelig skulle ha seilt med, torpedert på overfarten fra USA til De britiske øyer, også det en hendelse som har satt spor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fullriggeren Sørlandet Chanty-kor sang til ære for krigsseileren som er vendt hjem for å feire sin 100-årsdag.

Nå venter noen hektiske dager for Karl Aksel Andresen. Familien har sammen med Agder krigsseileres minneforening ved Arne Lervik tatt et initiativ til å hedre 100-års jubilanten med et større kulturarrangement på Søgne gamle prestegård neste helg.

– Cirka 70 familiemedlemmer kommer for å hedre Karl Aksel, sier Lia Stålesen.

Kristiansand lufthavn Kjevik hilste Karl Aksel Andresen slik det seg hør og bør når en hedersmann og krigsseiler har landet på norsk jord.

 

Sorry. No data so far.

Back To Top