
Hvorfor så mange biler?
Det er i dag 2,66 millioner personbiler i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Medregnet andre typer biler blir tallet hele 3,24 millioner. Trenger vi virkelig en så stor bilpark?
Mange husholdninger har i dag to biler. Dette resulterer i store klimautslipp, også om bil nummer to ikke er så mye i bruk. I et livsløpsperspektiv står nemlig produksjonen av bilen for omtrent halvparten av klimautslippene en bil står for.
I fremtiden bør det bli mulig å bruke bil, uten å eie bil. Det er mange som trenger å bruke en bil i blant – men mange av dem som trenger å bruke bil, behøver ikke eie bil. Ved siden av å bidra til god tilgjengelighet av taxi og leiebil, handler dette om å støtte opp om ulike former for bildeling. Bilkollektiver er en variant, tilbudet til Nabobil.no et annet eksempel, kompiskjøring et tredje. Det offentlige bør tilrettelegge for at ulike former for bildeling blir tilgjengelig både i byen og på bygda.
SSB melder at personbilparken «øker jevnt og trutt». Sist gang antall personbiler gikk ned fra ett år til et annet var i 1996. En kan spørre seg hvorfor antallet biler, og også den totale trafikkmengden personbilene står for, fortsetter å gå opp, når Stortinget har bundet seg til ambisiøse klimamål. De siste årene har høyt salg av el- og hybridbiler bidratt til økning. Regjeringens politikk mangler imidlertid retning: På den ene siden stimulerer den til overgang til el- og hybridbiler, på den annen side bidrar elbilfordelene til økt bilsalg og økt trafikk.
En bedre og mer sammenhengende miljøpolitikk hadde gått ut på å kombinere elbilfordeler med kraftig økte avgifter på bruk og salg av bensin- og dieselbiler. Da hadde vi fått til en gradvis elektrifisering av bilparken, i kombinasjon med en nedgang i det totale antall biler og den totale trafikkmengden. Kombinert med tilrettelegging for bildeling vil det resultere i et mer rasjonelt trafikkmønster, mindre klimautslipp, mindre kø og bedre framkommelighet.
Morten Tønnessen,
2. stortingskandidat for Vest-Agder MDG