fbpx
skip to Main Content
OPPFINNEREN: Det er TV-personligheten Erik Alfred Tesaker som er oppfinneren bak Oppfinnerparken i Lyngdal. Foto: Oppfinnerparken.

Tusenkunstneren

Hva tenker du på når du hører ordet ”tusenkunstner”? Kanskje særlig for oss sørlendinger, er ordet blitt synonymt med Erik Alfred Tesaker, oppfinneren på småbruket Øystøl i Flekkefjord, eller «Gøystøl», som Tesaker liker å kalle stedet.

 

Det er nettopp det at man skal ha det gøy, som er mye av drivkraften bak alt han foretar seg. I flere sesonger har vi fått følge Tesaker og familien hans gjennom TV-serien «Oppfinneren» på NRK. I løpet av serien får seerne et innblikk i arbeidet med å sette i stand småbruket deres ved hjelp av gamle håndverksteknikker, og i fjor fikk vi følge den energiske tusenkunstneren helt til seierspallen i Farmen Kjendis. Gjennom TV-skjermen har publikum, med egne øyne, fått se hvordan Tesaker kan forvandle gråstein til gull. En plankebit og noen bøyde spikrer kan bli til de utroligste ting i hendene på kunstneren. 

Erik Alfred’s Oppfinnerpark

Tesaker har mange prosjekter på gang. Sist ut er hans helt egne Oppfinnerpark, lokalisert i Lyngdal. Han har gått sammen med Stig og Gaute Ubostad, gründerne av undervannsrestauranten Under i Lindesnes, for å realisere drømmen. Det er en «pop-up-park» som skal være åpen fra 1. juli til 16. august. Planen er et Oppfinnerland på sikt, men det er en god start å se hvordan Oppfinnerparken blir mottatt nå i sommer. I parken får «barn» i alle aldre muligheten til å boltre seg med ulike vannaktiviteter, snekre ting de kan ta med seg hjem, lage vaffel på vaffelpressa, plante i Plantefabrikken, skyte med luftkaon, tegne i tegnestudioet og mye annet spennende. En av hovedattraksjonene er Erik Alfred’s Oppfinnerverksted. Det har en komplett vann- og reimdrevet maskinpark fra 1890. 

Disneyland som inspirasjonskilde

Helt siden Tesaker var ungdom, har han vært fascinert av parker som Disneyland og hatt en nysgjerrighet og interesse for hvordan de designer og lager de ulike innretningene til attraksjonene. I oppveksten besøkte Tesaker Disneyland sammen med familien sin. Tesakers søster vant turen etter at hun kom til topps i en slagordkonkurranse som Kodak den gang arrangerte. 

Skaperglede for «barn» i alle aldre

Sørlandsavisen snakker med Tesaker like etter parken har stengt dørene på åpningsdagen, og vi er spente på hvordan de ulike aktivitetene har blitt mottatt. Tesaker er godt fornøyd med åpningen, og forteller at de har hatt fullt belegg av gjester. På grunn av restriksjonene som følge av pandemien, er det kun tillatt med 200 gjester i parken til enhver tid. Billettene må derfor bookes på forhånd. 

– Det var helt fantastisk å se ungene strømme til når parken åpnet, sier Tesaker ivrig. De var euforiske når de hadde klart å lage sin egen brødfjøl. Det skal så lite til før de blir lykkelige. 

Det er nettopp dette som er målet med parken. Tesaker kaller det humoristisk for en «dekkoperasjon». Barna koser seg og har det gøy, men de får også inn viktig lærdom om håndverk og kreative prosesser. De får muligheten til å utfolde seg, og det kan gi økt lyst til at de ønsker å sette sitt preg på verden. Tesaker er opptatt av å bringe kreativitet og skaperglede inn i hverdagen, og Oppfinnerparken er ment å være et lite bidrag til dette. Viktigst av alt; publikum skal ha det gøy.

Tesaker synes det er litt vrient å peke ut en aktivitet som var mest populær denne første dagen, men Oppfinnerverkstedet ble utvilsomt godt mottatt. Ellers syntes barna at den mekaniske skytebanen var veldig gøy. Der fikk de skyte med armbrøst i tre. Uspissede blyanter suste gjennom lufta i håp om å treffe koronavirus som spratt opp. Luftkanonen ble også flittig brukt. Der kan barna skyte vinkorker på blink.

Fantasien kjenner ingen grenser

Tesaker kan røpe at vi har flere artige prosjekter å glede oss til fremover. Han kan nevne et barnebokunivers som han jobber med, en animasjonstegnefilm, Oppfinnerland, et undervisningsopplegg og et helt nytt TV-prosjekt. Han er takknemlig for det dyktige teamet han har rundt seg, hvilket gir ham større mulighet til å bruke tida på det han er best til; nemlig den kreative og skapende prosessen.

FORKLARER: Erik Alfred Tesaker viser noen gjester hvordan den mekaniske skytebanen fungerer. Foto: Bernt Dag Ravnevand
Barn leker ved vannhjulet med vaiertrekk langs renna til den mekaniske skytebanen. Foto: Bernt Dag Ravnevand.
Back To Top