fbpx
skip to Main Content
VURDERT: Helene Bøksle har gitt ut et julealbum som vi har vurdert. Foto: Julie Pike

Julemusikken fra sør

Vi tar for oss den nye, norske julemusikken, med et ekstra fokus på artister og band med en tilknytning til Sørlandet.

 

Alejandro Fuentes

Soulful Christmas
ALBUM

Denne kristiansandartisten har gitt ut ei flott juleplate bestående av mindre kjente julesanger (og én veldig kjent i ny drakt). Tittelen er passende, men det er ikke bare soul-låter vi får servert. Her er også litt country og blues-inspirerte americana-låter.
Artisten gjør en god figur, men låtene er ikke kjent nok til at dette skaper det helt store engasjementet hos anmelderne. Julelåter skal være emosjonelle, og da er det de kjente låtene som gjør susen, med en personlig vri.

Helene Bøksle

Det hev ei rose sprunge (Live)
ALBUM

Folkesangersken fra Mandal, Helene Bøksle, har gitt ut ei variert plate som er innspilt levende med forskjellige gjesteartister og kor. Dette er ingen tradisjonell juleplate med glatt produksjon. Sangene er riktignok tradisjonelle, men enkelte av låtene serveres i en eksperimentell, episk, nesten Disney-aktig og helt klart rocka drakt, uten at det blir helt Kaptein Sabeltann-fakter over det. Dette er inderlig vakkert på sittt beste, og litt kaotisk på det verste. Heldigvis er det flere av de vakre stundene.

Gino Bless og Thomas Isaksen

Håp
SINGLE

Denne egenskrevne julesangen er rett og slett magisk og Disney-vennlig. Det som redder denne låta fra å bli en fullstendig klisjé, er Ginos vers som skiller seg markant ut fra Isaksens to foregående vers, som er mer pene og pyntelige. Selv om Gino synger inderlig og overraskende pent, bidrar han med friskere fraseringer. Det hele blir litt mer utradisjonelt.

Dead Dispute

White Christmas
SINGLE

Tenk hvis The Ramones spilte inn en pønkeversjon av den inderlig vakre juleklassikeren White Christmas. Det er hva Dead Dispute fra Kristiansand har gjort. Denne setter du ikke på når du skal kose med din kjære, eller mens ungene skal tegne. Denne setter du på når du er alene og trenger å rocke ut, for eksempel mens du rydder huset eller trener i skauen og du gjerne vil forsterke den lille julestemninga som det hvite belegget på bakken gir deg. For, White Christmas er umulig å ødelegge. Melodien og teksten er så gjennomført julete at selv en punk-versjon er egnet til å gi julesteming, dog på en litt mer basal ur-menneskelig måte enn storband-versjonen.

Ylva

This Christmas
SINGLE

Ylva smeller til med en egenkomponert julesang i år, i soulsjangeren. Selv om den handler om jul, har ikke musikken de typiske kjennetegnene til en julesang. Denne har et trist preg og arrangementet eller instrumenteringa bidrar lite til å gi julestemning. Dette er låta du setter på i selvmedlidenhet av å være alene på julaften, uten din kjære.

Ylva

Kjærlighet er et kompass
SINGLE

Disney har publisert en julekampanje til støtte for Make a Wish Foundation og er i realiteten en tre minutter lang reklamefilm. Ylva fra Vågsbygd ble håndplukket til å oversette sangen til norsk og synge den norske versjonen. Dette er riktig så pent, men vi forbinder vel ikke helt sangen med en typisk julesang, selv om budskapet er innafor. «Kjærlighet er et kompass» ligner mer på «La det gå», hit-låta som fungerte som lydspor til Frost-filmen. Ylva synger flott, og dette kan bety mye for hennes karriere fremover.

Sanna Bernhus

This Xmas
SINGLE

Sanna Bernhus er en ung artist som har fått seg manager i Kristiansand og som vi antakelig vil få se på scener rundt forbi på Sørlandet til sommeren. Hun har gitt ut en egenkomponert julesang som bidrar til julestemning. Selv om låta bidrar med et aldri så lite 80-talls-throwback, er her også plenty med moderne trekk, slik at den vil bli husket som en sang fra 2020.
Sanna synger flott her, og den gir  en pekepinn på hvordan stemmen hennes er i ferd med å utvikle seg.

Wintersaga

Make a Wish
SINGLE

Camilla Gunleiksrud fra Fevik har skrevet, spilt inn og gitt ut en single under navnet Wintersaga, som bærer tittelen Make a Wish. Sangen egner seg godt til å skape julestemning, mye på grunn av teksten og den enkle melodien, men mere på grunn av instrumenteringa. Stemma til Camilla minner svært mye om Karen Carpenter fra The Carpenters. Den er klar og tydelig men likevel ikke uten dybde. Det er alltid en god egenskap å ha når en synger julesanger. Budskapet er jo også viktig, som her.

Stein Roger Sordal

A Snowman Epilogue
SINGLE

Selv om julen er tema, er dette ingen typisk julesang da den er litt trist. Den handler om den første snømannen Sordal forsøkte å lage sammen med sønnen hjemme på Grim, hvilket ikke gikk så bra.
Sangen er smart og forseggjort arrangert. Det låter varmt, fint og spennende, for en poplåt å være, selv om det frister å kalle dette en vise eller kanskje en americana-låt.
Låta er ingen typisk Sordal-låt, selv om en kjenner igjen stemmen, fraseringene og stemninga, men det er kanskje derfor han har valgt å gi det ut under sitt fulle navn i stedet for det mer internasjonale Sordal.

Secret Treehouse

Christmas Star
SINGLE

Secret Treehouse er basert i Bergen men har jobbet med ulike plateselskaper på Sørlandet det par siste årene. Denne sangen er ingen typisk julesang. Til det er den for lite forutsigbar og bitte litt nedstemt. Men for all del, det er en nydelig låt som bringer tankene til Mazzy Star, Unni Wilhelmsen og Marion Ravn, og ikke bare på grunn av sagnstemma til Anja Bere.
Den er litt syttitalls Beatlesk i melodien og senere Bertine Zetlitz-aktig i stemninga.
Låta er akkurat spennende nok til at man blir nysgjerrig på resten av materialet til dette bandet, og musikken høres så gjennomtenkt ut, at noe sier oss dette er neppe siste gang vi hører fra denne gruppa.

Lenea

Vår tid/ Our Time
SINGLE

Lenea er en annen soloartist med forbindelser til Kristiansand og som har komponert sin egen julesang. Denne kan gjerne kalles en julesang i et sånn 80-talls støttekampanje-låt, med et høytidelig uttrykk og nesten pompøst refreng, selv om det er helt innafor i en julesang.
Det er lett for at tankene flyter i retning av Hanne Krogh på grunn av at vi forbinder henne med julemusikk og stemmen ikke er helt ulik hennes, selv om Leneas stemme er mørkere á la Bertine Zetlitz.
Det er den høye tonen på siste refreng som gjør hele låta og skaper et klimaks.

Sangen finnes i to versjoner, én på engelsk og én på norsk.

Sorry. No data so far.

Back To Top