fbpx
skip to Main Content
Road-Trip i nærmiljøet: Det frister å ta en tur bare for turens skyld når vi har hånd om Mustangen en gylden sensommerkveld der Odderøya er kledelig bakgrunn.

Road trip fritt for rekkeviddeangst

Prøvekjørt: Ford Mustang Mach-E Long Range

Skal du komme lengst med salgssuksessen elektriske Mustang uten å måtte ladestoppe må du gå for utgaven med største batteripakke og velge bort 4-hjulstrekk.

Går du for denne, slipper du dessuten unna med 80 000 kroner mindre å legge på disken i forhold til utgaven med trekk på alle fire, samt at du får en litt lettere bil. Men viktigst for mange er nok ekstra rekkevidde. 610 kilometer etter WLTP standarden skal Long Range klare. Tester under gunstige forhold har vist at den kan gå enda noe lenger. Utgaven med 4-hjulstrekk er oppgitt til 540 kilometer. Ikke veldig stor forskjell, kanskje, men alt teller når det planlegges for langtur. Med ladefart på 150 kW gjøres lading fra 10-80 prosent unna på 45 minutter under gunstige forhold. Da skulle vel alt ligge til rette for å dra på langfart og kanskje nynne fornøyd på «On The Road Again».

Bestod bakketesten
Utgaven vi fikk kose oss med fra ene dagen til den neste, har altså største batteripakke på 98,7 kWh (netto 88 kWh) og trekker på bakhjulene. Kan det være ekte SUV uten trekk på alle fire? er det mange som spør seg. Mustangen hører jo med i SUV-segmentet. Vel, vi forsøkte bakkestart i «testbakken» vår, en bratt bakke med masse løs grus. Vi kom i gang etter litt hjulspinn. Vi tror bakhjulsdriften reddet oss, det er mye tyngde over bakakselen på grunn av batteriet. Med forhjulstrekk kunne det blitt annerledes, tenker vi. Det er nok en grunn til at flere elbiler uten 4-hjulstrekk etter hvert kommer med trekk på bakhjulene. Vi håper å få til en prøvetur til vinteren med snø og is.

Ekstra utstyrspakke
Long Range med bakhjulstrekk fås fra 476 400 kroner levert Kristiansand. Demobilen hadde ekstrautstyr for vel 50 000 kroner slik at prisen havner på 526 900 kroner. Det inkluderer en teknologipakke + som blant annet består av oppgradert lydsystem fra B& O med 10 høyttalere, og av alle ting, en lydplanke som er integrert i dashbordet. Handsfree bakluke, 360 graders kamera, elektriske forseter med minne og panorama glasstak hører også med. Samt en kledelig «Rapid Red» premium metallic lakk.
Nå er ikke standard utgaven noen ribbet utgave, den heller. Stor touch-skjerm, avansert navigasjon, skiltleser, ryggekamera og omfattende sikkerhetspakke hører med fra start.

En-pedal-kjøring
Long Range har elmotor som gir tett på 300 hestekrefter, nok til å ta bilen fra 0-100 på 6,2 sekunder. Det holder vel for de fleste. «Stille», «Aktiv» og «Utemmet» er valgene for kjøremodus og om ønsket kan kunstig motorlyd gjennom høyttalerne aktiveres via skjermen. Bensinhodene er altså også tilgodesett. En-pedal-kjøring er også mulig med en skyveknapp på skjermen. Det gir ganske markant motstand når gassen slippes opp, helt til full stopp. Kjekt i f.eks. bytrafikk.

Vi opplever ikke bilen som spesielt sportslig, kraftoverskuddet til tross. Bilen er tung, drøye to tonn, det merkes når svingene kommer tett. Den er først og fremst en milsluker på motorveien. På vei mot Lillesand måtte vi gjøre stopp i en lomme og notere på blokka de tre S’er: Stille, Sprek og Stabil. En milsluker av rang. Fjæringen er ganske stram, noe som merkes godt på hullete grusevi, men det oppleves ikke som ubehagelig.

Vaskekum i front
402 liter rommer bagasjerommet, pluss 100 liter i en «frunk» under panseret. Her er det altså plass til mer enn ladekabler. Dessuten er det propp i bunnen slik at skitne støvler og annet kan spyles på stedet. Skiluke mangler i utgangspunktet, men importøren så nok nødvendigheten av dette og kan ettermontere en slik i bakseteryggen. En viktig detalj siden bilen ikke er godkjent for taklast.

Ellers gir vi godkjentstempel for plass til passasjerer, også i baksetet. Hellende taklinje til tross, så er det liten fare for at hodet skal stange i taket, også for lange personer. Benplassen er også av det rause slaget.

Maks hengervekt er 750 kilo, nok til å ta turen til fyllinga med søppel og hageavfall.

Mustang Mach-E fås fra 425 000 kroner, da med bakhjulsdrift og minste batteripakke som skal gi rekkevidde på 440 km. Den har minste motor på 252 hk. Toppmodellen er GT edt med 487 hk og rekkevidde på 50 mil. Den havner på 671 000 kroner. Litt å velge i, altså.

Ford var dristige som døpte sin første helelektriske bil Mustang. Ikonet fra 60-tallets Amerika har egentlig lite til felles med dagens utgave på strøm. Men det gir nok en porsjon godfølelse for de av oss som en gang for lenge siden drømte om sportsbilen med en galopperende hest i logoen. Og hesten, ja, den er med videre på ferden.

Fakta:
Pris: fra 425 000,- til 671 000,-. Prøvekjørt: 526 900,-.
Motor: elektrisk, 292 hk, 430 Nm.
Ytelser: 0-100: 6,2 sek. Toppfart: 180 km/t.
Batteri: 98,7 kWh. (88 kWh netto)
Rekkevidde WLTP: 610 km
Fremdrift: 1A, bakhjulsdrift.
Forbruk: 16,5 kWh/100 km
Ladetid hurtiglading(10-80%): 45 min v/ 150 kW
Dimensjoner (La/B/H): 471/188/162 cm
Bagasje: 402 liter + frunk 100 liter
Egenvekt: 2085 kilo
Maks hengervekt: 750 kilo

Back To Top