fbpx
skip to Main Content

Kronikk

Kvinner burde ha en ekstra uke fri i måneden. Her er hvorfor

En gang i måneden banker det på døra, litt i magen og ellers ganske mye i hodet. Frøken PMS har meldt sin ankomst.

 

«Har du mensen, eller?» Nei, PMS har nødvendigvis ikke noe med selve mensenuka å gjøre. PMS kommer som regel uka før. Ja, så heldige er vi, men vi har jo hele to andre uker resten av måneden som vi kan bruke til hva vi vil. Hurra! PMS har en rekke plagsomme symptomer, både smertefulle og psykiske. Gi meg et diplom, nå! Du aner nemlig ikke hvor krevende det er å kombinere dette med en jobb.

PMS – Hvordan forklare til en mann

Det er nærmest umulig å forklare dette til en mann, men vi må prøve. De fleste kvinner forholder seg nemlig til en mannlig sjef. Hvis jeg likevel skal prøve å forklare, ville jeg gjort det på denne måten:
I løpet av 15 minutter kan du oppleve alle følelsene på én og samme gang. Utenom glede, da. For, det er absolutt ikke noe gledelig over PMS. Hva tenker du om et totalt sinneutbrudd fordi du ikke finner den andre ankelsokken for å så gå til full emosjonell hylgrining fordi kjæresten sier du ser veldig fin ut i dag? Så blir du forbanna igjen fordi du vet at han lyver. Du ser definitivt ikke fin ut i dag der du går lettere henslengt med en slapp joggebukse og baggy genser. Men det er en grunn til at du må kle deg slik. For, all vann-oppsamlingen i kroppen gjør at du ikke kan ha på deg klær som strammer. Bare slapp av, det skal gå over og du skal få lov til å bli bare oppblåst i stedet.

Alle irriterende lyder blir høyere. Irriterende lyder som smatting, barnegråt, trafikk, barnet ditt som spør om et glass vann, og kjæresten som spør om det går bra med deg fordi det ryker ut av ørene dine. Det er som om hjernen din består av to apekatter og bare én banan. Alt er irriterende.
Det finnes hele 200 forskjellige symptomer på PMS. Noen av symptomene er: oppblåsthet, angst, depresjon, aggressivitet, søvnvansker, irritabilitet, hodepine, lavere toleranse for høy lyd, vanskeligheter med å fokusere, humørsvingninger og hovne bryster. Tenk hvor ille det må være å ha alle 200 symptomer på én gang. Tenk hvor ille det er om PMSen «peaker» på jobben?

Hva er premenstruelt syndrom, også kalt PMS?

PMS er en dårlig definert tilstand av tilbakevendende plager i tiden før hver menstruasjon. Plagene kan være fysiske, psykiske eller atferdsmessigere. De er til stede i tiden mellom hver eggløsning og menstruasjon og er ikke til stede ellers i menstruasjonssyklusen. (Kilde: store norske leksikon).

Hvorfor får kvinner PMS, og er det noen fordeler med det?

Svaret er nei, det finnes ingen fordeler med PMS. Jeg har i alle fall ikke klart å finne noen. For å finne svaret på hvorfor noen kvinner får PMS kan kanskje evolusjonen gi oss svaret. En teori er at premenstruelt syndrom oppstår fordi kvinnen vil skremme bort mannen sin om han ikke klarer å gjøre henne gravid når hun har eggløsning. Aha! Så det er altså mannens skyld… Neida.

Gi oss ro og hvile

Det er altså oftere enn ikke, en uke av måneden hvor jeg er nærmest helt ubrukelig. Resten av måneden er så som så. Nei, jeg sier ikke at dette gjelder alle kvinner. Det gjelder ikke hver måned heller for mange av oss, så har jeg i hvert fall sagt det, men det gjelder mange. 50 % av alle kvinner har ett eller flere symptomer på premenstruelt syndrom (PMS). Fem prosent har plager som fører til sykefravær. (Kilde: NHI). 80% i følge Legeforeningen, og disse 5% burde få lov til å kaste inn håndkledet når det står på som verst, mener nå jeg. De burde i alle fall få lov til å lide i ro og mak i sitt eget hjem mens de jobber. Dette ikke bare til fordel for kvinnen selv, men for hele arbeidsplassen og faktisk også hennes familie som også lider under denne uka.

Jeg vil tro at verden, arbeidsplassen og hjemmet vil bli et bedre sted ved å gi PMS-kvinnene litt ro og hvile.

Back To Top