fbpx
skip to Main Content

Belysning i prøverom:

Når speilbildet gir dårlig selvbilde

Jeg tror neppe det er så mange der ute som synes det er veldig gøy å prøve klær i butikker.

 

Det er mange ting som er irriterende med prøverom. Du må stå i kø. Du må ha med deg et skilt som viser antall plagg. Det er trangt. Ofte kan det være støvete på gulvet og merker på speilene. Noen ganger er det bare en flagrende gardin som skiller den bare fua di fra menneskene på andre siden av prøverommet.

Selv om alle ting nevnt over her er veldig irriterende, er det én ting som topper alt; belysningen i prøverommet.
Er det meningen at jeg skal se blodfattig ut i prøverommet? Hvilke av vårens farger passer sammen med grå hud egentlig? I hvert fall ikke neon-grønn som jeg har spottet x antall plagg av på min shoppingtur. Neon-grønn er ett av årets trendfarger og den går ikke så veldig bra sammen med melkehvite norske lår.

En prosess

Hjelp meg å forstå. Er det ikke meningen jeg skal få lyst til å kjøpe klærne jeg prøver i prøverommet?
Er butikkeiere egentlig klare over hvor mye viljestyrke det kreves av en småbarnsmor for å i det hele tatt gidde å prøve på klær?

Før jeg kommer så langt at jeg befinner meg i prøverommet må jeg først gjennom et lite ritual. Først skal jeg overtale meg selv om at det faktisk er på høy tid å kjøpe bukser. Så må jeg jobbe med meg selv for å ta av mine «hjemmekontor-joggebukser» til å ta på meg mine «ut av huset-bukser». Etterpå skal jeg psyke meg selv opp til å skulle ta denne buksen av og på 100 ganger i forskjellige prøverom.

Jeg har trasket gjennom hele butikken på jakt etter jeans.
Du har fått meg helt hit, nesten ved målstreken. Det er i prøverommet den store avgjørelsen skal tas. Blir det «yay» eller blir det «ney»? Den gamle buksa ligger i en haug på gulvet i prøverommet og jeg har klatret inn i den nye. Om den sitter som et skudd eller ei, aner jeg ikke. Jeg kan nemlig ikke se noe som helst ettersom det fluorhvite sykehuslyset fra taket gjør meg blind i to omganger. En gang fra lyspærene selv og enda en gang i refleksjonen fra de 17 speilene som omringer meg.

Hvorfor investere i så himla mange speil når kunden ikke klarer å se noe uansett? Egentlig er det like greit at jeg er solblind akkurat nå. Hadde jeg kunne sett, ville jeg ha sett to melkehvite lår med en dertilhørende blodfattig kropp. Dette er man så heldig å få se i alle vinkler på grunn av de 17 speilene rundt. Jeg tror ikke det blir noe kjøp i dag.

Konspirasjonsteorier

Man skulle jo tro store butikkjeder hadde en slags interiørdesigner, men til stadighet ser jeg at prøverommet blir glemt. Eller ligger det en større og mer gjennomtenkt taktikk bak? Er det kanskje meningen at lyset i prøverommet skal være så gyselig stygt? Ønsker butikkjedene at vi skal bli klok av skade og at vi gir opp å prøve klær i butikken. Kanskje ønsker butikkene at vi heller bare kjøper dem uprøvd? Da er jo sannsynligheten for at du glemmer dem i skapet hjemme stor og at du ikke gidder å ta de med tilbake i butikken for å bytte dem.

Kanskje samarbeider klesbutikken med frisørsalongene? For, i dette skarpe lyset blir de grå hårene enda mer tydelige. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at det må være en årsak til at så mange klesbutikker svikter kundene med dårlig belysning.

En bønn til klesbutikkene

La dette være en bønn til samtlige klesbutikker verden over, men la oss begynne med Kristiansand og omegn. Gjør noe med belysningen på prøverommene deres.
Er du i tvil om hva slags lys som er best i et prøverom? Fortvil ikke, jeg har selvfølgelig svaret. Det finnes forskning på alt, også lys i prøverom. Jeg kan herved fortelle deg at det beste lyset i prøverommet er lys som kommer fra bak speilet. Det verste lyset er den belysningen som kommer fra taket. I følge forskning.no vil lys fra taket skape mer skygge som igjen får huden til å se eldre ut.

Er du i tvil om at du har dårlig belysning på ditt prøverom? Da vil jeg foreslå at du selv går inn i prøverommet på din butikk, kler av deg og ser om du er gjennomsiktig eller ikke. Føler du deg normal i det du kler på deg og forlater prøverommet, har du bestått prøverom-testen. Blir du derimot blendet av dine melkehvite lår bør du absolutt revurdere plasseringen av belysning på ditt prøverom.

Etter ny belysning i ditt prøverom kan du nå glede deg over fornøyde kunder og forhåpentligvis mer salg. Takk meg senere.

 

Back To Top