fbpx
skip to Main Content

Fargerike Kristiansand

– De kaller meg bare papegøye-dama

Fakta: Sama Olsen

Navn: Sama Olsen
Alder: 30
Født: Palestina
Bosted: Grim
Yrke: frisør
Inspirasjon: Mounir

I føljetongen Fargerike Kristiansand gir vi litt ekstra oppmerksomhet til fargerike kristiansandere som setter farge på byen og sprer glede med sin kreativitet og sitt gode vesen og pågangsmot. Dette er mennesker som skiller seg ut, på en positiv måte.

Sama er den blide frisøren på hjørnet med det rosa håret og papegøyene i salongen. Bak smilet skjuler det seg en drøm eller to – og et stort hjerte for våre bevingede venner i lufta.

 

Sama Olsen (30) har tar seg en velfortjent hvil mens avisen kommer på besøk, halv fem en lørdag ettermiddag, men kunder fortsetter å komme til Sama Frisør. Akkurat nå må de pent vente.
– Jeg jobber ofte sent, noen ganger helt til klokka ti på kvelden, forteller hun, like blid.

Politisk flyktning

Sama har ikke giftet seg til et norsk etternavn, men behøvde å skifte etternavn da hun kom til Norge fra Palestina som politisk flyktning i 2010.
– Saksbehandleren på Folkeregisteret anbefalte at jeg byttet navn til Olsen fordi det er så vanlig. Derfor valgte jeg bare det.

Palestineren er ikke glad i å snakke om sin fortid, men kom hit alene, hvilket ikke var lett for en ung, arabisk jente.
– Det var vanskelig for andre arabere her å fatte og akseptere at jeg kom hit alene og bodde alene, uten verken ektemann eller foreldre. Fremdeles er det enkelte som henger seg opp i det.

Sama hadde bare fullført videregående skole da hun flyktet til Norge som 17-åring.
– Min svigerinne lærte meg å klippe hår, men i arabiske land er det egentlig bare menn som jobber som frisør.

BELØNNING: Mango får en belønning for grei oppførsel mens Suzu titter nysgjerrig på kameraet.

Opplever hets

Ny i landet, fikk hun en lærlingeplass hos en arabisk frisør i byen, men valgte å slutte der og startet for seg selv i 2019 fordi hun følte seg dårlig behandlet.
– Jeg er takknemlig for at jeg fikk lære å klippe menn der, men som enslig kvinne møter man mye sjikane i et mannsdominert miljø.

Selv etter 13 år i Norge opplever flyktningen en del hets, men da mest fra eldre nordmenn.
– Enkelte skal hele tiden krangle og minne meg på om at jeg ikke er norsk. Det plager meg.

Hun forteller at det er mange som henger seg opp i at hun mater og hjelper skadede fugler.
– De er skeptiske til alt jeg foretar meg, fordi jeg skiller meg ut. Det er bra at vi ikke fôrer dem med gatekjøkkenmat, men noe må vi gjøre for å ta vare på dem, forteller hun mens hun understreker at hun ikke prøver å leke dyrlege, men tar dem med til veterinær om nødvendig.

Fuglemamma

Sama er en sann fuglevenn. Det ser man ikke bare i logoen på vinduet av frisørsalongen hennes på hjørnet av Kristian IV´s gate og Kirkegata. Hun har nemlig tre papegøyer som er med henne på jobb hver dag.
– Suzu og Mango har alltid vært mine, men Kiki overtok jeg ansvaret for da en kunde av meg ble syk og ikke klarte å ta vare på henne.

Rampete

De tre papegøyene er tydelig husvarme i den lille frisørsalongen, og gjør akkurat som dem vil. Suzu har tatt oppstilling i vinduet og speider etter kunder eller andre fugler, Mango søker oppmerksomhet fra Sama, mens Kiki setter seg nysgjerrig på bordviften noen centimeter fra undertegnede.
– De bor hjemme hos meg. Jeg sykler frem og tilbake fra Grim. Da sitter Kiki i kurven og Suzu på bagasjebrettet, mens Mango tar dekning inni jakken min og titter ut over kragen en gang iblant.

De har alle sine egne personligheter som kommer til uttrykk veldig kjapt. En er kosete, den andre er nysgjerrig mens den tredje er rampete. Et par av dem kan til og med hilse, én med foten, den andre med et «hei». De øker volumet på kvitringen et hakk, straks en stamkunde kommer inn døra.
– Mango er veldig sjalu, men de er alle greie med kundene. De er veldig tamme og sosiale. De fleste kundene liker papegøyene.

Lagt merke til

Frisøren blir lett lagt merke til med det rosa håret, og hun har ikke noe imot å være annerledes.
– Som frisør i Kristiansand er det viktig å skille seg ut fra konkurrentene. Jeg har hatt rosa hår siden jeg kom til Norge. Til Halloween har jeg gjerne grønt hår. I Palestina hadde jeg rødt og lilla hår. Der ble jeg sett på som veldig rar.

Hun er likevel mest kjent for papegøyene.
– Det er mange foreldre som kommer hit med sine barn fordi de elsker papegøyer og vil ta bilder med dem. Noen av dem kommer helt fra Rogaland. Jeg hadde i dag en kunde med et autistisk barn som synes det er stressende å gå til frisøren, men papegøyene hjalp ham å slappe av og fikk ham til å smile og le.

Hvorfor akkurat fugler, kan man tenke.
– Det er mange som hjelper hunder og katter, men fugler er mer utsatt. I fjor mistet vi rundt 400 by-duer her i Kristiansand. Sytti-åtti prosent strøk med grunnet kulde, sykdom og økt byggeaktivitet.

Betaler for søsterens utdannelse

Når hun ikke jobber eller redder skadde fugler, slapper hun av med koreanske serier på Netflix.
– Nordmenn har ikke mye tid til å treffes. Mine venner jobber hele tida og har bare tid til å møtes en eller to ganger i måneden.

Drømmen hennes er å bli den største frisøren i verden, og forbildet er libanesiske Mounir.
– Jeg vil utvide – skape en franchise og mitt eget merke. Jeg betaler for at min søster skal få den beste stylist-utdannelsen i Palestina, slik at hun kan komme og jobbe med meg en vakker dag.

Jobber til sent

Foreløpig arbeider hun seks dager i uka, alene, til sent på kveld. Selv sier hun at hun ikke har hatt ferie siden 2021.
– Det er den eneste ferien jeg har hatt siden jeg startet min egen salong. Jeg mistet mamma i 2017 og trengte å treffe søsteren min.

Feriene ofrer hun for å én dag kunne kjøpe seg en bolig.
– Det er tøft som selvstendig næringsdrivende å få huslån. Jeg burde kanskje tatt meg bedre betalt, men har ikke samvittighet til å gjøre det fordi det er mange som sliter økonomisk nå. Derfor forsøker jeg å være billigst i byen.

STAMKUNDE: Sama napper øyenbryn på Bjørg, en av stamkundene, mens Mango inspiserer Samas hår. – Sama er veldig flink og snill, forteller Bjørg.

Les også

Portrettintervju i føljetongen Fargerike Kristiansand, med Cynthia Trydal, Eva Julia «Christiie» Marthinsen og Viggo Venn.

Back To Top