fbpx
skip to Main Content

Fargerike Kristiansand

Følger fortsatt drømmene

Fakta: Eva Julia "Christiie" Marthinsen
  • Født i Harstad
  • Sivilstatus: skilt, uten barn
  • Bosted: Høvåg
  • Utdannet makeup-stylist
  • Snakker syv språk
  • Favorittdesigner: Thierry Mugler
  • Favorittbyer: Hong Kong og Paris
  • Opptatt av: Mennesker, dyr og design
  • Inspirert av: Fransk, spansk og asiatisk kultur
  • Aktuell med: Dinnershowet Paris Ouh lala, som har premiere 30. juni

I føljetongen Fargerike Kristiansand gir vi litt ekstra oppmerksomhet til fargerike kristiansandere som setter farge på tilværelsen og sprer glede med sin kreativitet og sitt gode vesen og pågangsmot. Dette er mennesker som skiller seg ut, på en positiv måte. Først ute er Eva Julia Marthinsen.

 

Hun er barn av kreative entreprenører. Mor var møbeldesigner, far var kunstsmed. Driftige folk med en sterk oppfinnerånd.
– Jeg lært tidlig at man må jobbe for det man vil ha.

Utga seg for å være fransk

Eva Julia Marthinsen (58) debuterte som pantomimeartist på Agder Teater i 1984 og fortsatte showet på turné sammen med Circus Merano. Som eneste norske artisten i manesjen, følte hun på presset for å levere, og ville ikke bli satt på en pidestall fordi hun var norsk. Derfor utga hun seg for å være fransk.
– Jeg visste at jeg var på riktig vei da jeg fikk lik behandling av kolleger og kritikere.

Rastløs og sulten på inspirasjon og nye impulser, dro fra Kristiansand som 28-åring i 1993, ble stylist og make-up artist, og lærerinne i Oslo på Det norske skjønnhetsakademiet.
– Det var mange artister og modeller for ukeblader, men også vanlige folk jeg hadde som kunder.

Overvant frykten

Hun var flittig bruker av biblioteket i barneårene og hadde pløyd gjennom hele pensumet til grunnfaget og statsvitenskap i psykologi før hun fylte 16 år.

– Jeg har alltid spurt meg selv hvorfor det ikke er lagt mer vekt på psykologi i grunnskolen. Det lærte meg å forstå meg selv og andre mennesker, og det lærte meg å overvinne frykt. Mennesker og samfunn drevet av frykt, er veldig lette å manipulere. Derfor gikk jeg frykten min i møte. Mennesker som er trygge på seg selv, kan ikke kontrolleres.

I dag er hun kun redd for å miste mennesker hun bryr seg om, men som barn var hun veldig sjenert og introvert, men valgte å møte overvinne redselen sin ved å ta tyren ved hornene.

– Jeg var redd hunder, men endte opp med å jobbe med både hunder og tigre. Jeg hadde sceneskrekk, men hoppet i det, og har til nå underholdt 1 milliard mennesker under artistnavnet Christiie. Det var fryktelig skummelt, men samtidig spennende. Jeg tenkte bare; hva kan egentlig gå galt?

Interessen for pyskologi sitter ennå i henne, selv sent i 50-årene. Mennesket hun ser mest opp til er den canadiske kjendis-psykologen, Jordan Peterson.

– Han tør å bryte med den fastlåste woke-kulturen og tør å si ting som de er, samtidig som han besitter en enorm kunnskap som forsker.

VÅGAL: Slik drev Christiie på med da hun turnerte verden. Foto: Alexander Erlandsen

Verden rundt

Eva utviklet showet sitt til å inkludere svevende motorsykler, tiger, løver, hunder, slanger og magi. På det meste underholdt hun fjorten tusen publikummere daglig i en måned. Det var i Mexico. Dette showet reiste hun verden rundt med i 25 år før hun flyttet tilbake til Norge for å drive hundesalong samt kunst- og antikvitetsforretning.

– Tigrene mine ble pensjonert, min mor ble syk og jeg følte for å ta ting mer med ro.

Paris til Kristiansand

Gjennom sin karriere har hun bodd i mange verdensmetropoler. Hong Kong og Paris er favorittene.

– Hong Kong elsker jeg fordi de har våget å bryte med tradisjoner samtidig som de beholder mange av dem. Jeg elsker Paris for den vakre arkitekturen og fordi det er en smeltedigel av kulturer samtidig som den har holdt på identiteten. Det er en estetisk vakker by.

Det er nettopp noe av denne kulturen og estetikken hun ønsker å innføre i Kristiansand gjennom sitt dinnershow som starter opp i Marvika 30. juni. Showet heter Paris Ouh lala og er et cabaret- varieté-show man må til Paris eller Las Vegas for å oppleve maken til. For dette showet har hun invitert noen toppaktører fra underholdningsbransjen til å opptre. Hun skal selv gjøre comeback på scenen.

– Jeg ønsker å skape nye opplevelser for hele familien – en mental ferie med musikk, dans, akrobatikk, fakir, gjøgleri, pantomime, magi og komikk. Det er alltid plass til mer liv og røre her i byen.

Følger drømmene

Hun har hatt mot til å følge drømmene sine, men ikke uten at det har hatt sin pris. Hennes livshistorie vil bli å finne i bokform i løpet av et års tid.

– Det har kostet. Jeg har opplevd mye vondt i livet selv om jeg har opplevd mye godt, men å ikke våge å følge drømmene sine er et mye verre alternativ. Jeg har opplevd mye ubetinget og grenseløs kjærlighet som barn, hvilket har gitt meg styrken til å tenke annerledes og fortsette med å leve ut mine drømmer selv om livet har gått meg imot.

Diva

Hun har ikke noe imot å bli kalt en diva, men har ikke diva-nykker av den grunn.
– En diva på scenen er en dame med kontroll og mot til å stå på scenen selv om alderen møter deg. En god artist må kunne ha selvironi, men en diva har lov til å være litt cheeky og selvsikker. Det er det jeg identifiserer meg med. Å kunne gi mennesker god energi, er den største gaven.

Nordnorsk spanjol

Selv om hun er barn av en svenske og en nordlending, identifiserer hun seg mest med spanjoler.

– De er litt som nordlendinger. Uttrykksfulle, åpenhjertige og likefrem. De kan være både fremfust og elegante. Jeg identifiserer meg også med franskmenn. De er litt som sørlendinger. De litt reserverte, men har du blitt venn med en, har du en venn for livet.

Back To Top