fbpx
skip to Main Content

– Musikken har vært min terapi

Fakta:
 • Navn: Bent Ivar Depui Tversland
 • Alder: 39
 • Kallenavn: Bein
 • Født: Evje
 • Sivilstatus: single
 • Bosatt: Suldalen
 • Yrke: Artist, låtskriver og manager/ platedirektør
 • Utdannet: Artistmanager
 • Hobby: lesin
 • Forbilder: Mamma og pappa
 • Musikalske forbilder: Thom Yorke og Tom Waits
 • Favorittby: Nice

I føljetongen Fargerike Kristiansand gir vi litt ekstra oppmerksomhet til fargerike kristiansandere som setter farge på byen og sprer glede med sitt gode vesen, sin kreativitet og pågangsmot. Dette er mennesker som skiller seg ut, på en positiv måte.

Bent Ivar elsker å turnere, og skulle gjerne bodd i Frankrike – nær røttene, men det er familien og miljøet i Kristiansand som ligger hans hjerte nærmest.

 

Artistnavnet han er mest kjent for, har han tatt fra en av hans forfedre som ble landsforvist fra Frankrike på 1600-tallet.
– Depui er mellomnavnet mitt. Navnet kommer fra Eduardo Depui, en kapellmester og fiolinist som måtte flykte til Sverige da han ble bannlyst for å ha forført dronninga. Hans etterkommere endte opp i Halden, hvor slekten min opprinnelig er fra. Senere er det blitt gitt ut en bok om ham hvor han beskrives som Nordens Don Juan.

Frankofil

Bent Ivar Depui Tversland (39) har fortalt historien til pressen før, flere ganger siden han startet bandet Depui for snart 10 år siden. Han ser ikke bort fra at musikergenet kommer fra dette franske opphavet.
– Hvis jeg var frankofil nok, hadde jeg bodd i Sør-Frankrike, erkjenner han.

Populær i Tyskland

Musikken hans beskrives delvis som franske chansons – romantiske ballader med et fransk visepreg. Til tross for dette, er det Tyskland han oftest reiser til for å opptre, i kirker, barer og på festivaler. Han fremførte fem konserter i Tyskland senest i sommer, ettersom han har både band og booking-agent der.

– Det er litt tilfeldig at det ble sånn. De liker musikken min der nede. Høydepunktet mitt var da jeg debuterte i Tyskland i 2012. Det var på en byfestival i Oldenburg. Å se den maurtuen med åtte tusen mennesker foran scenen var virkelig stas. Dagen etterpå varmet vi opp for Status Quo i Sandefjord.

Nå kan han se tilbake på to TV-opptredener som backing-musiker, listinger på P1, rotasjon på P3 og nærmere 800 konserter med ulike konstellasjoner. Han har skrevet låter med kjente artister som Anine Stang og Hanne Sørvaag. Noen av sangene hans har dessuten blitt brukt i både reklamefilm for Red Bull og i De Olympiske Leker.

Musikken, som alt det andre kreative han driver med, har vært et utløp og en reaksjon på motgang i livet.
– Det var alltid en gitar i huset fordi min far spilte litt gitar, men jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med den før han viste meg en blues som han mente damene ville like.

Terapi

Musikken tok han seriøst først da han havnet i rullestol etter en rygg-operasjon tidlig i tenårene.
– Jeg har skoliose og hadde blitt pukkelrygget om jeg ikke ble operert. Jeg har også slitt med beina og balansen. Etter operasjonen fulgte en lang rehabilitering. Tegning, maling og musikk ga meg utløp for frustrasjonen. Spesielt musikken har vært min terapi. I stedet for å dele det tunge jeg har opplevd med en psykolog, har jeg skrevet ned historiene i form av sangtekster.

Den lange, kronglete veien

Musikklinjen på Valle videregående skole og deretter Ansgar høyskole ga ham muligheten til å opptre i USA. Etter å ha leflet litt med et studier innen teater og media, startet han bandet Page Down, som gjorde mange konserter på Sørlandet og ble listet på Radio Sør med sin single «Now I´m Gone».

Han fikk mange venner i Kristiansand den tida, men Page Down ble en kort affære. Da gruppa ble oppløst, bar det videre til Rena hvor han gikk han studerte «music management». Praksisen tok han hos et plateselskap i Oslo. Der var han også med i en reklamefilm.

Etter praksisen startet han plateselskapet Ghost Town slik at han kunne gi ut sin egen musikk. Etter hvert begynte selskapet å gi ut andres musikk og Bent Ivar ble manager for unge, håpefulle artister. Det tok ikke lang tid før han fant veien tilbake til Kristiansand.

Vokser på tilbakemeldingene

Det er alle de positive tilbakemeldingene fra lyttere som gjerne har funnet trøst eller glede i musikken hans, som gjør at han har fortsatt med musikken.
– Jeg vokser på de personlige historiene som mange deler med meg.

Det var ikke gitt at han skulle ende opp som sanger i eget band. Det er ingen kraftig stemme han besitter, og han har aldri tatt en sangtime. Som liten guttunge svelget han en femkroning som satte seg fast i halsen og førte til blødninger og skader på strupen.

Om han ikke hadde studert musikk og blitt artist, manager og platedirektør, hadde han satset mer på tegning.
– Jeg hadde tanker om å bli arkitekt før musikken tok meg, men jeg gjør ikke dette for pengene. Jeg bare liker å skape noe.

Motgang i senere tid

Da han nylig mistet en onkel og søster, og da faren ble alvorlig syk, hjalp kreativiteten ham gjennom den vanskelige perioden.
– Det har vært noen tøffe perioder. Jeg opplevde et brudd for ikke lenge siden også. Det ble det barnebok av, men det er nok ingen ny karrierevei. Jeg ville bare se om jeg fikk det til. Vi lever jo bare ett liv og må gjøre det beste utav det, forteller han beskjedent.

De siste årene har han tilbrakt på Evje, hvor familien hans bor.
– Jeg er veldig glad i Kristiansand, spesielt i musikkmiljøet her, men jeg trengte å komme meg litt bort. Altfor mange musikere og artister gror fast her.

TYSKLAND: Bent Ivar er ofte på turné i Tyskland hvor han har band og booking-agent. Her opptrer han i Bremen. Foto: privat.

Perioden i politikken

På Evje engasjerte han seg i politikken, som vararepresentant for Venstre.
– Bakgrunnen for det var bare at jeg ville gi noe tilbake til bygda. Ettersom jeg er i et kreativt yrke ville jeg gjerne bidra til at de kreative får bedre vilkår.

Utforsker elektronisk musikk

Etter å ha jobbet som manager for EDM-artister som TRXD og Marcus Dale, plukket han opp ett og annet om hvordan man lager elektronisk dansemusikk. Derfor har han også gitt ut noen singler med EDM under navnet Bein, hvor det er noen andre som synger.
– Jeg ville utfordre meg selv litt og er fan av band som Sigurd Rós og Muse, som inkorporerer elektroniske elementer i musikken sin. Jeg ønsker å utvikle uttrykket til Depui på sikt.

Nå er han tilbake i Kristiansand hvor han studerer elektronisk musikk på UiA og jobber med å stable på beina et innspillingsstudio.
– Det er godt å være tilbake igjen og treffe gamle venner.

 

 

Back To Top